Kauneus ja Terveys

Miesystävä vai masennuslääke?

Miesystävä vai masennuslääke?
Kysyjää mietityttää, selviytyykö elämästä ilman miestä. Lue, mitä psykologi Ilona Rauhala vastaa ja lähetä hänelle oma kysymyksesi.
Julkaistu: 10.1.2013

Pirjo, 42: En tiedä, jättäisinkö miesystäväni vai masennuslääkkeet. Erosin pari vuotta sitten ja olen seurustellut siitä asti miesystäväni kanssa. Minulla on keskivaikea masennus. Olen kolmen lapsen yksinhuoltaja. Lasten isä ei juuri osallistu lasten elämään.

Aluksi luulin, että miesystävä on kunnollinen ja hyvä. Mutta hän on myös mustasukkainen ja menee raiteiltaan, kun saa kuulla, että olen töissä tekemisissä miesten kanssa. Hän auttaa minua rahallisesti, mutta välillä hän huomauttelee siitä.

Jouduin aloittamaan lääkkeiden käytön, koska olen väsynyt ja vihainen lapsilleni. Salasin sen mieheltä, mutta hän löysi lääkkeet kaapistani. Hänestä minä en tarvitse mömmöjä.

Olen ajatellut, että en enää seurustelisi tämän miehen kanssa. En tiedä, miten selviydyn elämästä ilman häntä.

PSYKOLOGI ILONA RAUHALA VASTAA:

Kun luen tarinaasi, minulle tulee spontaanisti mieleen, että jätä hyvä nainen molemmat ja ala uskoa itseesi!

Masennuslääkkeiden rinnalla on tärkeää kuntouttaa mieltä. Masennuslääke on kainalosauva. Jos jalka on poikki, on tärkeää kuntouttaa jalkaa, jotta jossain vaiheessa voi kävellä ilman sauvoja. Masennuslääke luo turvaverkon, jossa aivosi rauhoittuvat ja antavat kuntoutumiselle mahdollisuuden. Kuntoutusta voi tehdä terapeutin, kirjojen, retriittien ja ryhmien avulla.

Joskus väsymyksen ja vihaisuuden taustalla on pettymystä, pitkään jatkunut stressi tai tila, jossa elät ristiriidassa omien tarpeittesi, toiveittesi tai arvojesi kanssa.

Pohdi suruasi. Oletko antanut itsellesi aikaa surra eroasi ja sitä, että lastesi isä ei osallistu heidän arkeensa, tai mahdollisia muita asioita, jotka eivät ole menneet niin kuin olisit toivonut?

Jos lääkkeet auttavat sinua vaativan arjen keskellä, on oma asiasi päättää, käytätkö niitä vai et. Älä luovuta päätösvaltaa kenellekään muulle, älä varsinkaan ihmiselle, joka kutsuu sinulle tärkeää tukipilaria ’mömmöksi’. Mustasukkaisuuskin harvoin vähenee suhteen ikääntyessä.

Näe vahvuutesi. Miksi ajattelet, että et selviytyisi elämässäsi ilman miestä, joka puhuu sinulle epäarvostavasti ja asettaa rajoja sille, ketä saat tavata ja ketä et?

Olet selvinnyt elämässäsi tähänkin asti. Katso itseäsi peiliin ja sano: olen upea nainen! Kun uskot, että kykenet huolehtimaan itsestäsi ja lapsistasi, saat onnistumisen kokemuksia ja itseluottamuksesi paranee.

En usko, että suhteelle tekee hyvä olla toisen kanssa pääasiassa taloudellisista syistä. Mitä se tekee intiimille kohtaamisellenne, miten kohtaatte toisenne tasavertaisina aikuisina, ja mitä se tekee omanarvontunnollesi?

Mitä voit tehdä heti? Hanki itsellesi kaunis vihko ja ala listata suhteesi plussia ja miinuksia. Kirjaa sinne myös kaikki pienet ja suuret asiat, jossa olet elämäsi aikana onnistunut, mistä olet selvinnyt, mitä kaikkea osaat ja mistä olet kiitollinen. Käy pitkällä kävelylenkillä ja nauti siitä, että jalkasi koskettavat maata, hengityksesi kulkee.

Olet turvassa. Sinussa on kaikki, mitä tarvitset elämässä onnistumiseen. Olet vahva, ja sielusi on kaunis.

Kommentoi »