Kauneus ja Terveys

"Seksi selvin päin jäi pois" - asiantuntija auttaa

"Seksi selvin päin jäi pois" - asiantuntija auttaa
Ihanan suhteen seksi on seisahtunut. Kannattaako odotella vai ryhtyä asiassa toimenpiteisiin?
Julkaistu: 3.7.2015

”Löysin elämäni rakkauden, minua 14 vuotta vanhemman miehen. Ensimmäisen kolmen kuukauden ajan seksielämä oli erittäin vilkasta. Sairastuin virtsatientulehduskierteeseen, ja sen myötä seksi selvin päin jäi pois. Mieheni on parantumassa vaikeasta masennuksesta. Hän sanoo, ettei vain saa itseään oikeanlaiseen mielentilaan, että seksi kiinnostaisi. Varsinaisesti suhteessa itsessään tai kiihottumisessa ei ole mitään ongelma. Annanko vain aikaa vai mitä teen? En haluaisi, että näin pieni ongelma pilaa elämäni parhaan parisuhteen.”

PSYKOLOGI ILONA RAUHALA VASTAA:

Asiasi ei ole pieni ongelma. Seksi ja toimiva seksuaalisuus kuuluvat parisuhteen tärkeinpiin asioihin. On tärkeää, että pohdit sitä.

Kysymyksestäsi ei ilmene, kuinka kauan kuvaamasi vaihe on suhteessanne kestänyt. Minkä ikäinen olet ja haaveiletko perheestä? Oletko jo siinä iässä, ettei sinulla liity parisuhteeseen tällaisia odotuksia? Nämä vaikuttavat siihen, kuinka kauan on hyvä odottaa.

Alkoholi ja humala vaikuttavat ihmiseen autoerotisoivasti. Ihminen on ikään kuin pienessä eroottisessa tyydytystilassa ilman yhteyttä toiseen ja ilman yhteistä rakastelua. Kysymys kuuluu: miten estätte itseänne olemasta intiimisti selvin päin?

Rakastumisvaihe on usein seksuaalisesti vilkasta aikaa. Se tasaantuu suhteen kehittyessä, kun kuherruskuukaudet vierähtävät ohi.

Vaikea masennus myös heikentää seksuaalista elinvoimaa ja aktiivisuutta. Miehesi halukkuuden palautumista ennustaa, kuinka aktiivisesti hän hoitaa ja auttaa it­seään toipumisprosessissa.

Masennus voi kroonistua eli vakiintua, jos ihminen ei aktiivisesti taistele ja työskentele masennuksen juurtumista vastaan.

Joskus elämänvaihe voi auttaa taistelemaan masennusta vastaan tai ehkäistä masennuksesta toipumista. Jos teillä on muulla tavalla hyvä olla yhdessä, kannattaa antaa aikaa ja katsella asiaa rauhassa.

Voisitte käydä tapaamassa terapeuttia ja jäsentää yhdessä tilannettanne hänen kanssaan. Usein keskustelu ulkopuolisen kanssa auttaa ymmärtämään kummankin osapuolen taustaa ja historiaa.

Seksuaalisuus on herkkä alue. Se heijastaa kaiken, mitä olemme elämässämme kokeneet ja ketä olemme.

Miten sinä kohtaat itsesi seksuaalisena olentona: Miten tunnistat omat tarpeesi? Miten ilmaiset omia tarpeitasi toiselle? Miten uskallat kohdata toisen seksuaalisuuden ja arvostaa toisen tarvitsevuutta?

Keskustelkaa myös kahden kesken. Silloin on tärkeää huolehtia tilanteen turvallisuudesta ja ymmärtää, kuinka tärkeää on hyväksyä itsensä ja toinen sellaisena kuin on. Vasta näin voi muodostua suhde, joka on myös pitkällä tähtäimellä ravitseva.

Kommentoi »