Sinikka Savander
Seksuaali-, parisuhde- ja perheterapeutti

Kysymys:
Olemme seurustelleet kolme vuotta ja asuneet yhdessä kaksi vuotta. Sairastin masennusta, mikä oli rankkaa molemmille. Nyt olen ollut ilman lääkkeitä yli vuoden. Suurin ongelmamme on seksi. Seksi on useimmiten mukavaa tai ainakin ei-hirveää, ja sitä on yleensä kerrasta kolmeen kertaan viikossa, mikä ei minun mielestäni ole ihan kamalaa selibaattia, mutta mieheni mielestä on.Ongelma on siinä, että olen yhä aika herkkä mitä seksiin tulee. Meillä on kuulemma niin loputtoman paljon sääntöjä seksissä: mitä ei pidä tehdä, että minäkin tykkään. Ikävä kyllä en vain tykkää kaikesta ja aina. Se, että mies ilmoittaa, että nyt tekee mieli, ei herätä minussa haluja. Päällimmäiset tunteeni ovat häpeä, huonous, ahdistus ja joskus pieni katkeruuskin. Miten meidän pitäisi sumplia erilaiset halumme?
Vastaus:
Ole armollisempi itseäsi kohtaan. Et ole yksin vastuussa seksielämänne onnistumisesta. Ajattelepa, miten lyhyen ajan olette seurustelleet ja miten siitäkin ajasta olet ollut suurimman osan henkisesti sairaana ja uupunut.Parisuhteessa toisen sairaus vaikuttaa myös kumppaniin, joka läheisenä ihmisenä, usein avuttomana, yrittää tukea. Toivottavasti olet alkanut nähdä valoa tunnelin päässä. On luonnollista, että seksuaalielämä on yksityistä ja herkkää aluetta. Siihen vaikuttavat kaikki aikaisemmat kokemukset. Hyvän seksielämän edellytys on parisuhde, jossa ollaan toista kohtaan sympaattisia ja empaattisia.Älä tee mitään sellaista, mikä ei ole sinun juttusi. Ei kuulosta hyvältä, että yrität kaikkesi: olet tehnyt kompromisseja, mutta tunnet silti, ettet riitä miehellesi. Nyt on sinun aikasi olla tyytyväinen itseesi, olethan pystynyt tervehtymään. Miesystäväsi täytyy miettiä, mikä hänelle oikein riittää ja pystyykö hän itse läsnäolevaan läheisyyteen.Seksiä ei tarvitse olla monta kertaa viikossa, jotta intiimielämä olisi onnistunut. Ennemminkin kannattaa kiinnittää huomiota laatuun. Kun hellitte ja pussaatte, säilytätte ainakin kipinän suhteessanne.Älä anna miehesi mitätöidä itseäsi. Keskustelkaa, mitä hän oikein tahtoo. Kerro, mistä sinä kiihotut. Lopeta itsesi mollaaminen. Miehesi onnellisuus ei ole sinun käsissäsi. Kuulostaa siltä, ettette oikein ymmärrä toistenne tarpeita. Siihen ei auta muu kuin rehellinen keskustelu.Häpeä, huonous, ahdistus, paineet ja katkeruus ovat tunteita, joita sinun on käsiteltävä. Kun tulet tietoiseksi, mistä tunteesi johtuvat ja miten ne vaikuttavat käyttäytymiseesi, mielesi alkaa eheytyä. Kaikesta ei tarvitsekaan tykätä! Muutos voi lähteä liikkeelle hetkestä, jolloin lopetat yrittämisen ja sumplimisen.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.