Sairaudet

Oletko jo koukussa? Tunnista oma alkoholinkäyttösi

Alkoholin kohtuukäytön ja riippuvuuden rajaa on vaikea vetää. Tutki, oletko jo ylittänyt rajasi!

Teksti Laura Honkasalo
Kuvat iStock
21.5.2015

Viinin lipittely naisporukassa on hauskaa. Paineet katoavat ja juttu luistaa. Pari lasillista päivässä on ihan tavallista. Naisille suositeltu raja on 16 annosta viikossa. Yksi annos tarkoittaa pullollista keskiolutta tai siideriä, lasillista (12 cl) viiniä tai vaikkapa yhtä viskipaukkua.

– Kerralla ei saisi ylittää viittä annosta, sanoo toiminnanjohtaja, valtiotieteiden lisensiaatti Helena Palojärvi Naistenkartano-yhdistyksestä.

Nykytutkimusten mukaan vähäisempikin käyttö voi aiheuttaa terveyshaittoja. Jo yksi annos voi lisätä rintasyöpäriskiä. Riippuvuus kehittyy asteittain ja usein huomaamatta. Jos alkoholin avulla ratkaistaan vaikeuksia, käyttö voi helposti lipsahtaa pakonomaiseksi.

Elimistön kyky sietää alkoholia kasvaa, jolloin pitää juoda enemmän. Laskuhumala ja krapula laskevat mielialaa, ja silloin moni haluaa lisää piristettä.Vaikka kohtuukäyttö ei johtaisi fyysiseen riippuvuuteen, se voi johtaa psyykkiseen pakkoon. Moni lääkitsee ujoutta tai huonoa itsetuntoa alkoholilla.

Naisilla on myös taipumus hoitaa stressiä ja paineita alkoholilla. Alkoholi rentouttaa nopeasti.

Oletko koukussa alkoholiin? 

  • Kuulostele tuntemuksiasi ja mieti millaisissa tilanteissa alkoholia käytät.
  • Etsi hyviä hetkiä, joissa alkoholilla ei ole osuutta.
  • Jos kohtuun rajat ylittyvät jatkuvasti tai lievität stressiä alkoholin avulla, mieti, mistä se johtuu. Liittyykö se arjen paineisiin, työn ja lähisuhteiden yhteensovittamisen hankaluuksiin ja niistä johtuviin riittämättömyyden tunteisiin?
  • Kriisi, kuten avioero tai menetys, voi laukaista haitallisen alkoholinkäytön. Ole silloin tarkkana.
  • Hauska kohtuujuoja, mieti, miksi tarvitset alkoholia. Miksei elämästä osaa nauttia selvin päin? Onko elämässä tarpeeksi asioita, jotka tuovat iloa?
  • Jos haluat vähentää juomista, laadi itsellesi sääntöjä: missä tilanteissa juominen on sallittua, tai kuinka monta kertaa viikossa saa ottaa.

Jos haluaa lopettaa juomisen kokonaan, apu voi löytyä vertaisryhmästä.Naistenkartano on yhdistys, joka edistää naisten elämänhallintaa ja on tukena erilaisissa riippuvuuksissa. Se järjestää luentoja ja vertaistukiryhmiä, myös netissä. www.naistenkartano.com.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi