– Suhteemme alussa meillä oli tapana juhlistaa onnellisten päivien iltoja kuohuviinillä. Harrastimme, matkustimme ja vietimme paljon aikaa ystävien seurassa. Meillä oli jopa hauska kuohuviiniin liittyvä harrastus. Ostimme usein seurueen kanssa ravintolan tyhjäksi kuivasta kuohuviinistä – joskus jopa sampanjasta. Niitä paikkoja sitten listattiin ja ”keräiltiin” reissujen varrella.
Kuusi vuotta sitten Tuuli valmistui ja aloitti työt. Ravintolaillat ja huolettomat reissut jäivät hänen osaltaan tuolloin lähes kokonaan pois. Oskari sen sijaan jatkoi entiseen malliin. Freelancerina hänen ei tarvinnut selitellä hitaita aamujaan tai ”lomapäiviään” kenellekään.
Oskarin hauska ja vapaa elämä on vuosien varrella vaihtunut vakavaksi ongelmakäytöksi. Hän on viimeisen vuoden aikana saanut kaksi epilepsiatyyppistä kohtausta liiallisen alkoholin käytön johdosta. Lisäksi käsiä tärisyttävät krapulapäivät ovat alkaneet usein aamukahvin sijaan alkoholilla.
- Lue myös: Näin alkoholi vaikuttaa sinuun
Kuluvan kesän yhteiset lomasuunnitelmat menivät uusiksi, sillä Oskari hakeutui lääkärin ”suosituksesta” katkaisuhoitoon. Omien sanojensa mukaan hän pelkää vakavasti terveytensä puolesta ja haluaa saada otteen omasta elämästään takaisin.
– Olen toiveikas ja huojentunut. Toivon, että tämä olisi käännös parempaan elämään ja saisi suhteemme takaisin jaloilleen. Sanoin Oskarille suoraan ”hoidon” alussa, että ehkä hän ei voi enää koskaan nauttia alkoholia. Olisin niin onnellinen, jos saisin takaisin yhteisen elämämme, kertoo Tuuli.
Huolehdi omasta jaksamisestasi
– Juomisongelmaisen tukeminen voi olla sitä, että asettaa omat rajansa sille, mitä voi sietää. Kumppanin pitää miettiä, miten hän ehkä mahdollistaa toisen juomisen, sanoo psykologi, parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa.
Kumppanin riippuvuus on raskas taakka yksin kannettavaksi. Oma hyvinvointi ja jaksaminen on koetuksella. Kiianmaan mukaan tuen hankkiminen perheen ulkopuolelta on tärkeää.
– Joillekin sopii alkoholistien puolisoille tarkoitettu tukitoiminta, joillekin ystävät tai ammattiauttajat. Ulkopuolisten näkökulmien hakeminen on hyvin tärkeää.
Suhde selväksi
Kiianmaa neuvoo, että elämää kannattaa arvioida kokonaisuutena eikä vain juomisen näkökulmasta.
- Tyydyttävä elämä on päätavoite. Juomisen tilalle on olemassa vaihtoehtoja.
Katkaisuhoidossa olevaa puolisoa hän kannustaa tukemaan ensimmäisenä asenteen voimalla.
- Lue myös: Huonosti nukkuvat juopottelevat enemmän
- Kumppanille on hyvä kertoa korostetusti, että rakastaa häntä ongelmasta huolimatta. Puolisolle voi myös mainita, miten on kärsinyt toisen juomisesta, Kiianmaa neuvoo.
Toisen kuntoutumisen aikana terveen osapuolen on syytä pitää omasta elämästään ja hyvinvoinnistaan erityistä huolta. Suurin apu repsahtamisen pelkoon on avoimuus. Se, että saa suhteen keskusteluyhteyden niin avoimeksi, kumppani voi kertoa heikoista hetkistään puolisolle.
– Näin ei usein ole, mikä on sinänsä ongelma. Avoin tunteiden jakaminen mahdollistaa rakentavien vaihtoehtojen löytämisen, Kiianmaa opastaa.
Helpompaa kahdestaan
Usein vaikean riippuvuuden jälkeen tulevaisuus on pidettävä täysraittiina. Kiianmaa muistuttaa kuitenkin, että on myös niitä ihmisiä, jotka saavat juomisen hallintaan ja pystyvät niin sanottuun kohtuukäyttöön.
- Ihmisen on itse päätettävä, mikä hänelle sopii. Vastuun pitää olla hänellä, ei puolisolla. Puoliso voi myös miettiä, mikä hänen omassa toiminnassaan tukee toisen raittiutta ja mikä taas kaivaa maata jalkojen alta, hän lisää.
Parisuhde on myös vahvuus ongelman selättämisessä. Päihteettömyys voi olla parisuhteessa jopa helpompi saavuttaa.
– Kahdestaan se on helpompaa, koska yhteistä hyvää elämää voi tavoitella monin tavoin, Kiianmaa kannustaa.
Asiantuntijana psykologi, parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa.