Selvitimme naisten alkoholinkäyttöä ja sen aiheuttamia haittoja.
Kilistely cavalla, virkistävä iltapäiväsangria, saunaolut, lasi tai pari viiniä grilliherkkujen kanssa. Makoisa yömyssy, kun kesäilta vihdoin pimenee. Me naiset juomme alkoholia entistä enemmän.
Vuosina 1968–2008 naisten alkoholin kulutus lähes kuusinkertaistui runsaasta litrasta yli kuuteen litraan. Se on noin kolmannes miesten juomasta määrästä. Vain 13 prosenttia työikäisistä naisista ei ole käyttänyt alkoholia kuluneen vuoden aikana.
Naisten alkoholin käyttöä ja humaltumista paheksuttiin pitkään. Siitä oli naisille hyötyäkin. Asenne suojasi naisia alkoholin vaaroilta.
Nykyään suojaa ei enää ole, mutta alkoholin liikakäyttö leimaa yhä naisen.
– Päihderiippuvainen äiti saa ison leiman otsaansa. Siitä seuraavat häpeä ja itsesyytökset vaikeuttavat usein kuntoutumista, sanoo johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-Klinikkasäätiöstä.
Alkoholi vaikuttaa naiseen voimakkaammin kuin mieheen
Naisen elimistössä on vähemmän vettä kuin miehen ja painokin on usein pienempi. Siksi alkoholi vaikuttaa naiseen voimakkaammin ja juomisen psyykkiset ja fyysiset haitat syntyvät nopeammin. Alkoholilla on yhteys ainakin 60 sairauteen.
Alkuun haitat ovat hienovaraisia. Ne tulevat ilmi vain tietyissä tilanteissa, eikä niitä pysty yhdistämään alkoholiin. Haitat pahenevat, kun määrät kasvavat lasillisista pulloiksi ja juominen satunnaisesta jatkuvaksi.
Suomessa alkoholinkäytön riskiraja on naisilla 16 annosta viikossa. Yksi annos on pieni pullo keskiolutta tai siideriä tai 12 cl:n lasillinen viiniä. Simojoen mukaan riskiraja on korkea. Kun sen ylittää, alkoholista on hyvin todennäköisesti haittaa. Haittoja voi kuitenkin saada jo paljon vähemmällä alkoholin juomisella.
Lähteet: Johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki/A-Klinikkasäätiö, Päihdetilastollinen vuosikirja (THL 2013)