Terveys

Alkoholijuomissa vaanii energiapommi

Alkoholi on yksi merkittävimmistä ylimääräisen energian lähteistä. Alkoholissa on energiaa lähes yhtä paljon kuin rasvassa.

Teksti K&T-toimitus
Kuvat Riikka Kantinkoski
28.9.2012

Suomalaisista työikäisistä naisista puolet on ylipainoisia. Energian kulutuksen ja saannin epätasapainoon on monia syitä. Alkoholin käyttö, liikkumattomuus ja liiallinen sokerin saanti ovat osa ongelmavyyhtiä. Alkoholin käyttäjät saavat ruokavaliostaan enemmän energiaa, koska alkoholi lisää ruokavalion energiamäärää ilman että sillä korvattaisiin muuta ravintoa.

Kohtuullinen alkoholinkäyttö sopii painonhallitsijallekin silloin tällöin. Lasi viiniä ruoan kanssa tai nautiskellen siemailtu konjakkilasillinen eivät sotke painonhallintaa. Kohtuukäyttö on naisille enintään 1 ja miehelle enintään 2 ravintola-annosta päivässä, mutta ei joka päivä. 

Puhtaassa alkoholissa on energiaa 7 kcal grammaa kohden eli lähes yhtä paljon kuin grammassa rasvaa (9 kcal). Lisäksi jotkut juomat, kuten liköörit, makeat viinit ja siiderit voivat sisältää melkoisen määrän sokeria. Tästä syystä alkoholissa saattaa vaania “kaloripommi”.

Aterian yhteydessä nautitut alkoholijuomat helposti tuplaavat ruoasta saatavan energiamäärän. Hyvänä muistisääntönä on, että mitä väkevämpää ja makeampaa alkoholijuoma on, sitä enemmän siinä on energiaa. Alkoholin laimentaminen täysmehuilla ja virvoitusjuomilla ei kevennä juoma-annosta, vaan tekee siitä entistäkin energiapitoisemman. Kun valitsee siidereistä ja longdrinkeistä vähäsokeriset tai light-versiot ja viineistä kuivimmat, niin painonhallinta helpottuu näiltä osin.

Lue myös: Kannattaako kuukauden tipaton?

Esimerkkejä alkoholijuomien energiapitoisuuksista 

1/2 l oluttuopissa on saman verran energiaa kuin 6 palassa suklaata (n. 200 kcal).

1/2 l siiderissä on saman verran energiaa kuin 8 palassa suklaata (n. 270 kcal), joka on yhtä paljon kuin 1/4 suklaalevystä. 

Alkoholijuomien energiapitoisuuksia                          Energiaa kcal/annos

Ykkösolut 0,33 l                                                           100 Olut 0,33 l                                                                    133A-olut 0,33 l                                                                 149 Siiderit 0,33 l                                                                132 – 297 Long drink 0,33 l                                                          165 – 495Punaviini, kuohuviini 12 cl                                             84 – 120Rosee- ja valkoviini 12 cl                                              60 – 204Väkevä viini 8 cl                                                            80 – 160 Viina 4 cl                                                                       68 – 136 Likööri 4 cl                                                                    60 – 152 Rommi 4 cl                                                                   80 – 124 Konjakki 4 cl                                                                 80 – 96 Irish coffee                                                                   170 Dry Martini 4 cl                                                             60 Campari + tuoremehu (8 + 10 cl)                                 240 Gin Tonic (4 + 10 cl)                                                     130Rommikola (4 + 10 cl)                                                  130

Lue myös:

Näin alkoholi vaikuttaa sinuun

Mitä alkoholi tekee naisen kehossa?

Huonosti nukkuvat juopottelevat enemmän

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi