Vuonna 2010 tipatonta tammikuuta vietti 600 000 suomalaista, kertoo Terveyden edistämisen keskuksen teettämä tutkimus. Määrä on suuri, ja se on ollut nousussa ihmisten lisääntyneen terveystietoisuuden vuoksi. Kaikkia tipaton tammikuu ei kuitenkaan kiinnosta, vaikka ehkä pitäisi.
A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Pekka Heinälä pitää Suomessa jo montakymmentä vuotta sitten syntynyttä perinnettä raittiista kuukaudesta varsin tarpeellisena. Vaikka alkoholin käyttö pysyisi kokonaismääräisesti kohtuudessa, moni juo itsensä humalaan esimerkiksi juhlissa tai loma-aikana. Toistuva humalajuominen kertoo riskikäyttäytymisestä. Vastapainoksi on hyvä pitää kuiva kausi, sillä kuukauden alkoholittomalla jaksolla on useita positiivisia vaikutuksia terveyteen ja hyvään oloon.
– Alkoholilla on ratkaiseva vaikutus esimerkiksi aineenvaihduntaan. Elimistö on sillä tavalla laiska, että se polttaa ensin alkoholista saadun energian ja vasta sen jälkeen muun energian, jolloin ylimääräisiä kiloja kertyy helposti. Juomisen lopettamisen jälkeen aineenvaihdunta muuttuu normaaliksi jo muutamassa päivässä. Myös korkeat maksa-arvot palautuvat kuukauden aikana yleensä normaaleiksi.
Parempi mieli ja uni
Juomattomuus vaikuttaa ripeästi myös unen laadun paranemiseen ja mielialaan.
– Pienikin määrä alkoholia illalla nautittuna haittaa unen normaalia rakennetta. Jo ensimmäisen tipattoman viikon aikana nukut paremmin ja tunnet itsesi todennäköisesti energisemmäksi. Raskas olo karisee pois. Raittius parantaa nopeasti myös mielialaa, varsinkin jos sinulla on taipumusta masennukseen.
Muistin, keskittymiskyvyn ja muiden aivotoimintojen korjaantumiseen tarvitaan kuukautta pidempi alkoholilakko. Heinälän mielestä tipaton on kuitenkin oiva tilaisuus itsetutkiskelulle.
– Jos alkoholi pyörii jatkuvasti mielessä ja liittyy suurimpaan osaan sosiaalisista tilanteista, tipaton tammikuu voi olla alku hallinnan palauttamiselle. Sen aikana voi tarkastella, kuinka keskeinen osa elämää alkoholi on. Jos kuukauden kuivan kauden jälkeen tulee tarve ottaa kaksin käsin, voisi miettiä, pitäisikö alkoholin käyttö lopettaa kokonaan.
Naiset sairastuvat miehiä herkemmin alkoholisairauksiin, joten hermoston ja elimistön lepuuttaminen tipattoman merkeissä on naisille erityisen suotavaa. Heinälä suosittelee tipatonta lämpimästi myös ihmisille, joilla on sairauksia, säännöllinen lääkitys tai korkea ikä.
– Alkoholin positiiviset vaikutukset muun muassa verisuonisairauksiin ja sepelvaltimotautiin ovat niin pienet, että niiden takia alkoholia ei kannata juoda. Kaikista parhaiten näiltä sairauksilta suojaavat kohtuulliset elämäntavat, joihin voi kuulua maltillinen alkoholin nauttiminen ruokailun yhteydessä.
Näin hyödyit tipattomasta
- aineenvaihduntasi normalisoituu
- painonhallintasi helpottuu
- maksa-arvosi paranevat
- unesi laatu paranee
- energisyytesi kasvaa
- mielialasi kohoaa
- elimistösi ja hermostosi lepäävät
- tulet tietoiseksi alkoholinkäytöstäsi
- voit parantaa juomisesi hallintaa
- pääset alkuun mahdollisen riippuvuuden katkaisemisessa.