Sairaudet

Miksi kutiavan kohdan raapiminen tuntuu hyvältä?

Yhdysvaltalaiset tutkijat uskovat olevansa lähempänä oivallusta, miksi kutiavan kohdan raapiminen tuottaa mielihyvää kroonisesta kutinasta kärsivillä ihmisillä.

18.6.2015 Terve.fi

Yhdysvaltalaiset tutkijat uskovat olevansa lähempänä oivallusta, miksi kutiavan kohdan raapiminen tuottaa mielihyvää kroonisesta kutinasta kärsivillä ihmisillä.

Aivojen alueilla yliaktiivisuutta

Tutkijat analysoivat kymmentä kroonisesta kutinasta kärsivää sekä kymmentä tervettä henkilöä, jotka raapivat kutisevaa kohtaa. Tutkimustuloksista selvisi, että kroonisesta kutinasta kärsillä tietyt aivojen alueet, kuten hermostollisesta säätelystä ja aivojen palkitsemiskeskuksesta huolehtivat, ovat muita aktiivisempia.

Näiden alueiden yliaktiivisuus voi auttaa selittämään, miksi kutiavien alueiden raapiminen aiheuttaa riippuvuutta kroonisesta kutinasta kärsivillä.

- Krooninen kutina on yksi keskeisimmistä oireista ihotaudeissa, kuten atooppisessa ihottumassa ja psoriaasissa, kertovat tutkijat Hideki Mochizuki ja Gil Yosipovitch Templen yliopiston tiedotteessa.

Raapimisesta on haittaa

- Vaikka kutinan raapiminen tuntuu aluksi hyvältä, voi se johtaa kutinan pahenemiseen sekä kipuun ja pysyviin ihovahinkoihin, Mochizuki jatkaa.

Jotta pysyvämmät ongelmat voitaisiin estää, on Mochizukin mielestä tärkeää ymmärtää paremmin aivojen toimintaa, joka voi olla syypää tämän sairauksista johtuvan raapimiskäyttäytymisen takana.

Tutkija Yosipovitch toteaa, että tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa on tutkittu raapimisen aikana tapahtuvaa aivojen toimintaa kroonisesta kutinasta kärsivillä.

Kohti uusia terapiakeinoja

- Löytömme voivat auttaa tunnistamaan ja ymmärtämään paremmin kroonisesta kutinasta kärsivien ihmisten aivojen toimintaa kutinan ja raapimisen aikana, kertoo Mochizuki. Hänen mukaansa aivojen toiminnan ymmärtäminen voi johtaa uusien terapiamenetelmien löytymiseen.

Kroonisesta kutinasta kärsivät myös monet suomalaiset. Kutinaa voi ilmetä koko vartalossa tai vain jollain tietyllä alueella. Riski kroonisen kutinan kehittymiseen kasvaa iän myötä.

Lähteet:

Journal of Investigative Dermatology

Temple University Health System

Vastaa Terve.fi:n kyselyyn ja vaikuta!

Lue myös:

Miksi kutina tarttuu ihmisestä toiseen?

Kosketusihottuman takana usein nikkeli tai saippua

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi