Terve.fi

Kortisonivoiteiden turvallinen käyttö

Kortisonivoiteiden turvallinen käyttö
Kortisoni ja käyttö: Kortisonivoiteita käytetään erilaisten ihottumien ja psoriaasin (psoriasiksen) hoitoon. Ne rauhoittavat tulehdusta ja vähentävät kutinaa, punoitusta ja turvotusta. Ne hidastavat myös ihon pintakerroksen uusiutumista.
Julkaistu 18.6.2012

Kortisonivoiteita käytetään erilaisten ihottumien ja psoriaasin (psoriasiksen) hoitoon. Ne rauhoittavat tulehdusta ja vähentävät kutinaa, punoitusta ja turvotusta. Ne hidastavat myös ihon pintakerroksen uusiutumista.

Voiteiden rasvapitoisuudet vaihtelevat, joten kuivalle iholle löytyy rasvainen vaihtoehto, kun taas vetistävälle iholle voidaan käyttää vähemmän rasvaa sisältävää voidetta.

Kortisonivoiteet jaetaan neljään ryhmään tehonsa ja haittavaikutustensa perusteella:

  • I Miedot kortisonivoiteet
  • II Keskivahvat kortisonivoiteet
  • III Vahvat kortisonivoiteet
  • IV Erityisen vahvat kortisoinivoiteet

Ykkösryhmän voiteita saa apteekista ilman reseptiä, vahvemmat kortisonivoiteet vaativat lääkärin reseptin. Ohuille ihoalueille kuten kasvojen, kaulan, kainaloiden ja nivusten alueelle käytetään mietoja voiteita. Paksuille ihoalueille kuten jalkapohjiin ja kämmeniin käytetään vahvempia voiteita.

Kortisonivoiteita käytetään tavallisesti 1-2 kertaa päivässä. Voiteen levityksen jälkeen kädet kannattaa pestä hyvin, ellei kyseessä ole käsi-ihottuman hoito. Voiteita käytetään kuuriluontoisesti, lääkärin ohjeen mukaan. Ensimmäinen hoitojakso on yleensä 1-3 viikon pituinen. Hoitokuurin jatko riippuu hoidettavasta ihottumasta.

Kortisonivoiteen lisäksi ihottumien hoitoon käytetään myös perusvoiteita. Perusvoidetta voi tarvittaessa käyttää myös kortisonihoitokuurin aikana. Voiteita ei kuitenkaan tule levittää samanaikaisesti, koska yhteiskäyttö voi huonontaa kortisonivoiteen imeytymistä. Usein kortisonivoiteen voidepohja on tarpeeksi rasvainen, eikä iho välttämättä tarvitse muuta rasvaa hoitojakson aikana.

Pelkkää kortisonivoidetta ei tule käyttää bakteerien, virusten ja sienten aiheuttamiin ihottumiin, koska ne pahentavat tällaisten ihottumien oireita. Markkinoilla on kuitenkin yhdistelmävalmisteita, joissa on kortisonin lisäksi bakteeri- ja/tai sieni-infektiota hoitavia aineosia. Myös antibiootin tai viruslääkkeen kanssa voidaan käyttää kortisonivoidetta.

Kasvoille ja ohuille ihoalueille käytetään miedompia voiteita. Myös lasten ja vanhusten ohuella iholla käytetään tavallisesti mietoja kortisonivoiteita. Alle 2-vuotiaille lapsille voiteita käytetään varoen yleensä pienille ihoalueille ja lyhyen aikaa. Pienten lasten (alle 1-vuotiaan) iho kannattaa rasvata aamulla, tällöin ihon läpi verenkiertoon mahdollisesti imeytyvä kortisoni ei vaikuta negatiivisesti lapsen omaan hormonitoimintaan.

Ihottuman syy kannattaa pyrkiä selvittämään, nimittäin jos kyseessä on kosketusallergiasta tai ruoka-aineallergiasta johtuva ihottuma, ihottuman hoitoa voi myös auttaa allergeenien välttäminen.

Kortisonivoiteiden jatkuva, pitkäaikainen, yli 4 viikon käyttö voi aiheuttaa haittavaikutuksena ihon ohenemista. Jos voiteita käytetään pitkään ja suuria määriä ne voivat aiheuttaa myös systeemisiä vaikutuksia, jotka johtuvat kortikosteroidien liiallisesta imeytymisestä verenkiertoon. Näihin kuuluvat mm. verenpaineen nousu ja rasvan kertyminen elimistöön. Kortisonivoiteiden aineosille voi myös tulla allergiseksi. Ohjeiden mukaan käytettyinä kortisonivoiteet ovat turvallisia käyttää.

Kommentoi »