Terve.fi

Atooppisen ihottuman hoito

Atooppisen ihottuman hoito
Atooppisen ihottuman hoitoon kuuluu oleellisesti ihon pinnalla olevan puutteellisen rasvakerroksen palauttaminen rasvaamalla ihoa.
Julkaistu: 5.4.2018
Atooppisen ihottuman diagnoosi perustuu lääkärin tekemään tutkimukseen ja potilaan esitietoihin. Kokenut yleislääkäri voi jo yhdellä silmäyksellä tunnistaa atoopikon varmuudella.
Ei ole olemassa sellaisia veri- tai muita kokeita, joilla voisi varmasti todeta ihottuman atooppiseksi ihottumaksi. Verestä voidaan katsoa S-IgE- ja B-Eos-pitoisuudet, jotka ovat atoopikoilla usein koholla. Prick- ja IgE-vasta-ainepitoisuuksia eli RAST-kokeita tehdään usein selvityksien yhteydessä.
Atooppisessa ihottumassa ihon pinnalla oleva rasvakerros on puutteellinen. Näin ollen hoidossa keskitytään palauttamaan rasvakerros rasvaamalla iho vähintään kerran päivässä perusvoiteilla. Atooppista ekseemaa pahentavia tekijöitä vältetään. Päivittäinen pesu vedellä ja saippualla ei pahenna ekseemaa. Mikäli ihottuma pääsee pahaksi, sitä pyritään rauhoittamaan paikallisella kortisonivoiteilla jaksoittain. Infektoitunut eli tulehtunut ihottuma hoidetaan kortisonivoiteen ja paikallisantibiootin tai antiseptin yhdistelmällä ja tarvittaessa antibioottikuurilla. Kutinaankin on omat lääkkeensä. Atooppisen ihottuman menestyksekäs hoito vaatii pitkäjänteisyyttä. Hoidon tilapäinenkin laiminlyönti johtaa tilan pahenemiseen. Pahenemisvaiheen hoito taasen on kaksin verroin raskaampaa kuin perushoito. Voiteiden lisäksi voidaan käyttää sidoksia ja hauteita.
Takrolimuusi ja pimekrolimuusi ovat atooppisen ihottuman hoidossa käytettäviä uusia, kortisonittomia hoitovaihtoehtoja, joiden käyttöön liittyvät omat erityispiirteensä ja joita siksi määrätään yleensä vain ihotautilääkärin tai lastenlääkärin toimesta.

Atooppisen ihottuman omahoito

1) Ärsyttävien tekijöiden välttäminen

  • Fysikaaliset tekijät: äkilliset lämpötilan muutokset, hikoileminen, liiallinen peseytyminen
  • Kemialliset tekijät: kemialliset aineet, kosmetiikka, voimakkaat ja/tai hajustetut pesuaineet, keinokuidut, villa
  • Kosketusallergia: atoopikoille voi kehittyä kosketusallergiaa esim. nikkelille tai ihon hoitotuotteille. Mikäli iholla olevat rihkamakorut, kosmetiikka- tai muut ihon hoitotuotteet selvästi ärsyttävät, näiden käyttöä vältettävä tai vaihdettava tuotteet toisiksi
  • Ilmassa olevat allergeenit: kodin pölysaneeraus, kotieläimet
  • Ruoka-aineet: mm suklaa, kaakao, sitrushedelmät ja mansikka voivat pahentaa ihottumaa; atoopikoilla voi olla myös ruoka-allergioita, kuten muna-, pähkinä, kala-, soija-, tai maitoallergiaa
  • Liiallinen iho peseminen: käytä pesuun vain mietoa pesunestettä, pesuvoiteita tai vesipitoista perusvoidetta. Pese tai sauno kohtuudella. Käytä rasvaista perusvoidetta pesujen jälkeen.
  • Stressi usein pahentaa oireilua

2) Perusvoiteet

Oleellista hoidossa on jatkuva, säännöllinen ja huolellinen ihon rasvaus. Yleensä kaksi voitelu kertaa päivässä riittää. Yleensä ottaen rikkonaiselle ja vetistävälle ihottumalle soveltuvat juoksevammat voiteet, kuivalle ja hilseilevälle ihottumalle paksummat ja rasvaisemmat voiteet. Hoito on yleensä hyvä aloittaa keskirasvaisella perusvoiteella. Jotta saavutetaan mahdollisimman tehokas hoito, voi olla tarpeellista käyttää kahta tai kolmea eri perusvoidetta ja vaihdella niiden käyttöä. Myös apteekissa osataan neuvoa perusvoiteiden valinnassa.

3) Kortisonivoiteet

Kortisonivoiteita käytetään silloin kun tauti on päässyt pahenemaan perushoidosta ja -voiteista huolimatta. Kortisonivoiteita on useita eri voimakkuuksia. Näistä miedoimmat I-ryhmän kortisonivoiteet ovat käsikauppavalmisteita eli niitä voi ostaa ilman reseptiä. I-ryhmän kortisonivoiteet soveltuvat lasten atooppisen ihottuman hoitoon vartalon ja raajojen alueella, sekä aikuisilla lievien ihottumien hoitoon. Kortisonivoidetta käytetään yhtämittaisena kuurina viikosta muutamaan viikkoon, jonka jälkeen jatketaan tarvittaessa ns. ylläpitohoito 2 kertaa viikossa. Perusvoidetta käytetään koko ajan kortisonin rinnalla. Kortisonivoiteita käytetään alkuun tiheämmin, 1-2x/pv, jatkossa voidaan harventaa ja samanaikaisesti lisätä tarvittaessa perusvoiteiden käyttöä. Pitkäkestoisen säännöllisen kortisonivoiteiden käytön jälkeen tulisi voida pitää taukoakin, sillä runsas ja jatkuva kortisonivoitelu voi ohentaa ihoa. Mikäli ihottuma on kasvoissa tai muualla ohuella ihoalueella kannattaa neuvotella oman lääkärin kanssa hoitosuunnitelmasta. Mikäli ihottuma ei parane perus- ja kortisonivoiteella, pitää käydä oman lääkärin vastaanotolla. Tällöin on mahdollisuus saada tehokkaampia hoitoja.

4) Takrolimuusi- ja pimekrolimuusivoiteet

Takrolimuusi ja pimekrolimuusi ovat atooppisen ihottuman hoidossa käytettäviä kortisonittomia hoitovaihtoehtoja, joiden käyttöön liittyvät omat erityispiirteensä ja joita siksi määrätään yleensä vain ihotautilääkärin tai lastenlääkärin toimesta. Ne ovat toistaiseksi melko kalliita ja niihin voi saada KELAn peruskorvauksen ainoastaan erikoislääkärin erillisellä lausunnolla. Niiden teho on usein erittäin hyvä etenkin kasvojen alueen ihottumissa.

5) Kutinan hoitaminen

Kutinaan löytyy kohtalaisen hyvät lääkkeet. Joskus tapaa potilaita, jotka ovat hoitaneet kutinaoireita toistuvilla suihkussa tai kylvyssä käynneillä. Toistuva ihon kastelu kuitenkin poistaa ihon pinnalla olevan rasvakerroksen ja johtaa kutinaoireen pahenemiseen ja entistä hankalampaan tilanteeseen. Käsikauppavalmisteissa on muutamia antihistamiinivalmisteita, joilla kutinaa voi yrittää hoitaa. Suuremmat pakettikoot ja osa tehokkaammista lääkkeistä ovat kuitenkin reseptivalmisteita.

6) Ihon bakteeritulehdusten hoitaminen

Atoopikolla tiedetään olevan ihon poikkeava bakteerikasvusto verrattuna terveeseen väestöön. Joskus tämä bakteerikasvusto voi aiheuttaa oireilun pahenemista ja etenkin hankalissa ihottumissa paikallisia tulehduksia. Oireena voi esiintyä vetistämistä, ihottuman pahentumista ja karstoittumista. Lieviä paikallisia tulehduksia voi hoitaa käsikaupasta saatavilla antisepti/antibiootti-kortisoniyhdistelmävoiteilla. Laajempialaisia ongelmia kannattaa käydä näyttämässä omalle lääkärille, joka voi tarvittaessa määrätä suun kautta otettavan antibioottikurin.

Milloin lääkäriin?

Mikäli atooppisen ihottuman hoito ei onnistu kotikonstein ja oireet vain pahenevat tai iho on voimakkaan kutiava, tulehtunut tai rikkinäinen, kannattaa ehdottomasti kääntyä lääkärin puoleen. Omalla lääkärillä on mahdollisuus määrätä muitakin kuin yllämainittuja hoitoja ja/tai tehdä lähete ihotautilääkärille. Hankalammissa tapauksissa yleensä kokeiltu ja usein tehokas hoitokeino on valohoito. Auringonvalo on usein atoopikon iholle hyväksi, ja jos kesäaurinko on selvästi rauhoittanut ihottumaa, hyötyä voi olla myös pimeään vuodenaikaan tehdyistä aurinkomatkoista. Matkan tulisi kuitenkin kestää mielellään yli 2 viikkoa, jotta siitä ehtisi varsinaisesti hyötymään. Samalla ei saisi myöskään unohtaa liialliseen auringonottoon liittyviä vaaroja, kuten ihosyöpäriskin lisääntymistä. Keskeisintä on tuntea oman ihonsa auringonsietokyky ja välttää kaikin keinoin ihon palamista. Liian kuumassa ilmastossa taas on aina olemassa ihoinfektioiden vaara, ja myös lisääntyvä hikoilu saattaa pahentaa kutinaa ja jo olemassa olevaa ihottumaa.
Lähteet:
Atooppinen ekseema, Käypä hoito- suositus, 2016
Kommentoi »