Terve.fi

Hyönteisten pistot -potilasohje

Hyönteisten pistot -potilasohje

Suurin osa Suomessa esiintyvien hyönteisten pistoista ja puremista on vaarattomia ja paranee itsestään. Ampiaisen, mehiläisen tai kimalaisen pisto voi kuitenkin aiheuttaa allergisoituneelle ihmiselle anafylaktisen reaktion, joka voi olla jopa henkeä uhkaava.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Potilasohje

Suurin osa Suomessa esiintyvien hyönteisten pistoista ja puremista on vaarattomia ja paranee itsestään.

Ampiaisen, mehiläisen tai kimalaisen pisto (ks. erillinen potilasohje) voi kuitenkin aiheuttaa allergisoituneelle ihmiselle anafylaktisen reaktion, joka voi olla jopa henkeä uhkaava. Hyönteiset voivat joskus myös tartuttaa ihmiseen tiettyä tautia aiheuttavan viruksen tai bakteerin. Puutiaiset (punkki) voivat esimerkiksi levittää Lymen tautia eli borrelioosia tai puutiaisaivokuumetta eli Kumlingen tautia. Hyttyset puolestaan voivat joskus aiheuttaa jänisruton eli tularemian tai Pogostan taudin.

Myös ulkomailla, varsinkin trooppisilla alueilla, hyönteiset voivat levittää virus, bakteeri- ja loistartuntoja.

Katso TerveTV:n video hyönteisen pistosta:

Omahoito

Hyttysten ja mäkärien pistoja voidaan välttää käyttämällä hyttyskarkotteita. Lisäksi pukeutumalla vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin sekä hävittämällä hyttyset makuutiloista ennen nukkumaan menoa esim. hyttysmyrkkysuihkeella voidaan ennaltaehkäistä hyönteisten pistoja.

Hyönteisen pistoja ja puremia voidaan lievittää käyttämällä mm. hydrokortisonia sisältäviä voiteita tai geelejä. Myös kylmästä kääreestä voi olla apua kutinaan.

Toisille ihmisille muodostuu kutiavia paukamia helpommin, tällaisissa tapauksissa voidaan ennaltaehkäisevästi käyttää esim. setiritsiiniä sisältäviä antihistamiinitabletteja.

Katso myös: Ampiaisten, kimalaisten ja mehiläisten pistot -potilasohje

Omalääkärin ohjeet

Lähteet:

Hyönteisten pistot ja puremat. YKT. Kustannus Oy Duodecim.

Matkailijan terveysopas. THL.

Lisätietoa:

Hirvikärpäset-potilasohje

Tarkastajalääkäri on tarkistanut tekstin 19.10.2010.

Julkaistu: 27.6.2006