Terve.fi

Likaiset sukat, virtsa ja maitohapot – näitä hajuja hyttynen hamuaa

Likaiset sukat, virtsa ja maitohapot – näitä hajuja hyttynen hamuaa
Oletko koskaan ihmetellyt, miksi toiset saavat istuskella rauhassa vaikka hyttysparven keskellä saamatta pistostakaan, kun toisten tarvitsee vain henkäistä hyttyseen päin ja ne jo parveilevat ympärillä?
Julkaistu: 14.7.2014

Hyttysten himojen taustat päätti selvittää alternet.org.

Eri lajit himoitsevat eri asioita

Pelkästään Yhdysvalloissa on noin 150 erilaista hyttyslajia. Suomessa näitä veijareita on noin 40 lajin verran. Ne eroavat niin piston keston, käyttäytymisen, taudinlevittämis- kuin lentokyvyn perusteella.

Eri lajit eroavat myös siinä, mihin ne haluavat piikkinsä iskeä.

Tuoksut tuovat hyttysen iholle

Hyttyset suunnistavat verta tarjoavan kohteensa luo hiilidioksidin, lämmön, kosteuden, tuoksun ja näkökyvyn perusteella. Haistellessaan meitä ne etsivät tiettyjä kemikaaleja.

Erään tutkimuksen mukaan ihmisen kämmenen tuoksuista erotettiin huimat 346 kemikaalia, joista 277 oli potentiaalisesti hyttysiä houkuttelevia.

Nämä hajut houkuttavat

Tärkeimmät kemikaalit, joiden perusteella hyttyset suunnistavat kohti veripankkiaan, ovat L-maitohappo, ammoniakki, karboksyylihapot, lyhyt- ja keskipitkäketjuiset rasvahapot ja oktenoli.

Esimerkiksi L-maitohapon lisääminen epämiellyttävän tuoksuiseen henkilöön herätti Aedes aegypti -lajin kiinnostuksen, kertoo Chemical Senses -lehdessä julkaistu tutkimus. Sen sijaan toisen tutkimuksen mukaan hiilidioksidi saa tämän lajin välttelemään sinua .

Erään tutkimuksen mukaan hyttyset eivät ole kiinnostuneita tuoreesta hiestä. Sen sijaan päivän tai pari muhinut hiki saa hyttyset villiksi. Tämä johtuu bakteereista, jotka ovat ajan kuluessa hiessä monistuneet, ja pH:n muuttumisesta happamasta emäksiseksi ja siten ammoniakiksi.

Malariahyttyset parveilevat limburger-juuston ympärillä. Näin siksi, että se mairittelevasti tuoksuu samalta kuin ihmisen jalat.

– Malariahyttysiä todellakin houkuttelevat kemikaalit, joita ihmisen jalassa olevat bakteerit tuottavat, kenialainen malariatutkija Andrew Githeko toteaa.

Houkutus on itse asiassa näille inisijöille niin suuri, että ne pistävät jopa käytettyä sukkaparia.

Jalkojen pitäminen hajuttomina estää kuitenkin vain malariahyttysten pistoksia. Muita lajeja jalkahiki kun ei kiinnosta muutenkaan, joten Suomen oloissa hysteerisestä jalkahygieniasta ei ole hyötyä. Malaria-alueella reissatessa on kuitenkin hyvä muistaa suihkutella jalat raikkaiksi.

Geenit ja bakteeritoiminta vaikuttavat hajuihin

Ihmisen tuoksuun vaikuttavat tietenkin geenit. Yleisesti ajatellaan, että epäkiinnostavat ihmiset eivät tuota riittävästi hyttysiä houkuttelevia tuoksuja.

Jotkin tutkimukset osoittavat, että osa ihmisistä tuottaa tuoksuja, jotka hyttysiä suorastaan etovat.  Tällaisia ihmisen omia karkotteita on ainakin viittä eri sorttia, listaa Journal of Chemical Ecologyssa julkaistu tutkimus.

Bakteeritoiminta saa tuoksut jylläämään. Itse hiki on tuoksutonta, kunnes bakteeritoiminta saa sen haisemaan. Ja se kertoo hyttysille, että olemme paikalla.

Lähteet:

Kommentoi »