Kauneus ja Terveys

Oletko tietämättäsi allerginen ampiaisille?

Oletko tietämättäsi allerginen ampiaisille?
Noin kaksi prosenttia suomalaisista saa allergisen reaktion ampiaisen tai mehiläisen pistosta. Vakavimmillaan seuraus voi olla hengenvaarallinen anafylaksia.
Julkaistu: 18.6.2019

Paikallinen myrkkyreaktio tulee kaikille

Ampiaiset, mehiläiset ja kimalaiset kuuluvat myrkkypistiäisiin, joiden pistos aiheuttaa paikallisen myrkkyreaktion.

Kimalainen pistää yleensä vain silloin, jos sen päälle vahingossa astuu. Siksi kimalaisen pistosta johtuvat reaktiot ovat melko harvinaisia.

Ampiaisen ja mehiläisen piston myrkkyreaktio tuntuu iholla särkevänä paukamana. Ensiavuksi riittävät kylmäkääre ja kortisonivoide. Oireet häviävät muutaman tunnin tai vuorokauden kuluessa.

Allergiareaktio vaatii hoitoa

Ampiaisen tai mehiläisen piston allergiareaktiot ovat lapsilla yleensä lievempiä kuin aikuisilla tai ikäihmisillä.

Allergiareaktion voimakkuus vaihtelee yksilöllisesti. Allergisessa reaktiossa pistoskohtaan nouseva paukama kasvaa nopeasti. Osalle allergisista tulee pistoskohtaan tai ympäri kehoa nokkosihottumaa.

Lievien allergiaoireiden hoitona voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia antihistamiini- ja kortisonitabletteja, joita käytetään myös kyyn pureman ensiapuna.

Lievistäkin allergiaoireista voi käydä juttelemassa lääkärin kanssa, sillä on mahdollista, että jo seuraava ampiaisen tai mehiläisen pisto aiheuttaa voimakkaamman reaktion.

Anafylaksia voi olla hengenvaarallinen

Vakavimmillaan ampiaisen tai mehiläisen pisto aiheuttaa allergiselle ihmiselle anafylaktisen reaktion, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Anafylaksian merkkejä ovat ihon pistely ja punoitus, vinkuva hengitys ja astmaoireet, äänen käheytyminen ja sydämentykytys. Myös pahoinvointia ja oksentelua voi esiintyä. Anafylaksian edetessä kurkku voi turvota, jolloin hengitys vaikeutuu ja estyy lopulta kokonaan.

Sekä allergisen että hänen lähipiirinsä on tärkeää tunnistaa anafylaksian oireet, sillä anafylaktinen reaktio vaatii nopeaa ensiapua. Ensiapuna käytetään adrenaliini-injektoria, joka vakavasti allergisen on hyvä pitää aina mukanaan.

Anafylaksian uhatessa adrenaliini-injektorin käytön kanssa ei kannata aikailla eikä arastella. Sen nopea käyttö saattaa pelastaa ihmishengen. Epäselvissäkin tilanteissa ruiskeen käyttö kannattaa. Mahdollisesta tarpeettomasta käytöstä ei aiheudu terveydelle haittaa.

Jos ensimmäinen anafylaktinen reaktio tulee yllätyksenä eikä adrenaliinia ole saatavilla, on viisainta soittaa nopeasti yleiseen hätänumeroon 112 lisäohjeiden saamiseksi.

Ensiavun jälkeen on tärkeää hakeutua vielä lääkäriin.

Siedätyshoito helpottaa elämää

Vakavia allergiarektioita ampiaisen tai mehiläisen pistoista saavien kannattaa harkita siedätyshoitoa. Siedätyshoito kestää viisi vuotta, ja siitä saadut tulokset ovat hyviä.

Siedätyshoito lisää allergisen elämänlaatua, sillä sen jälkeen kesäpäivistä voi taas nauttia ilman pelkoa hengenvaarallisista allergiareaktioista.

Asiantuntijana allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja Astmaliitosta.

Kommentoi »