Kasvovoidemerkin vaihdon jälkeen seuraavana päivänä iho kutisee, muuttuu punaiseksi, hilseileväksi ja kirveltäväksi?
Syy kutinoihin voi olla shampoissa, voiteissa ja missä tahansa kosmetiikassa käytetty säilöntäaine eli metyyli-isotiatsolinoni. Se hyväksyttiin vuonna 2005 EU:ssa kosmetiikan säilöntäaineeksi 100 ppm:n pitoisuudella. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin aineen kieltämistä harkitaan vahvasti.
Metyyli-isotiatsolinoniin törmää myös kodin puhdistusaineissa, kuten astianpesuaineessa.
- Jos sille tietää allergisoituneensa, pitää välttää tuotteita, joissa on merkinnät methylisothiazolinone ja methylchloroisothiazolinone, kertoo kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.
Allergioiden hurja nousu
Metyylikloori- ja metyyli-isotiatsolinon aiheuttamat allergiat ovat kovassa nousussa. 2000-luvun alussa näitä allergioita todettiin yhdellä prosentilla yliopistollisten sairaaloiden ja Työterveyslaitoksen ihotestatuista, 2011–2013 luku oli jo yhdeksän prosenttia.
Allergia- ja Astmaliiton Allergiaportaaliin profiilin laatineista asiakkaista 37 prosenttia ilmoitti kärsivänsä kyseisestä allergiasta vuonna 2013.
Selvitä, oletko allerginen
Kaikki kosmetiikan aiheuttamat oireet eivät ole allergiaa. Moni saa meikeistä, shampoista ja saippuoista ärsytysoireita, jotka johtuvat itselle liian voimakkaan aineen tai liian suuren määrän käytöstä. Silloin auttaa tuotteen vaihto tai käyttömäärän vähentäminen.
Jos kuitenkin epäilee allergiaa, terveyskeskus- tai työpaikkalääkärin lähetteellä pääsee iholle tehtävään epikutaani- eli lapputestiin.
Myönteisen testivastauksen saatua on syytä laittaa kosmetiikkavarasto uusiksi. Metyyli-isotiatsolinonin lisäksi EU:ssa hyväksyttyjä kosmetiikan säilöntäaineita on 50 muutakin.
- Metyyli-isotiatsolinoli on vain yksi monista, Laine sanoo.
Parabeenit eivät allergisoi yhtä paljon
Nykyään puhutaan usein parabeeneista negatiiviseen sävyyn, vaikka ne aiheuttavat vain harvoin ihokosketusallergiaa.
- Aiemmin parabeeneja käytettiin enemmän. Myös kosmetiikassa yleisesti säilöntäaineena käytetty fenoksietanoli kuuluu harvoin allergiaa aiheuttaviin säilöntäaiheisiin, Laine kertoo.
Sen sijaan, että alkaisi etsiä tuotteita, jossa on käytetty parabeeneja tai fenoksietanolia, kannattaa etsiä tuotteita joissa ei ole käytetty metyyli-isotiatsolinonia.
Apua saa myös Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen Allergiaportaalista, josta voi tilata maksullisia tuotelistauksia. Listoista näkee tuotteet, joissa ei ole käytetty itselle allergiatesteissä todettuja allergiaa aiheuttavia aineita, kuten metyyli-isotiatsolinonia.