Kauneus

Kolme vuotta ilman shampoota

Mähnäinen pää? Kyllä aluksi, mutta shampooton elämäntapa onnistuu pienen totuttelun jälkeen.

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat iStock
30.7.2015

Inarilainen Kaija Länsman ei ole käyttänyt shampoota kolmeen vuoteen.

Ensimmäiset kaksi kuukauttaa ilman shampoota olivat karmeaa aikaa, kertoo Kaija Länsman, 36.

– Hiukset olivat tosi mähnäiset ja rasvaiset. Onneksi eräs ystävättäreni oli ollut jo vuosia ilman shampoota täysin omasta tahdostaan. Hän kannusti, että kärsiminen kannattaa ja lopulta palkitaan.

Muutaman kuukauden päästä Kaijan päänahka alkoi todella tottua pelkkään vesipesuun. Rasvoittuminen lakkasi ja myös hilseily, josta Kaija oli aiemmin kärsinyt, loppui kokonaan.

– Oman päänahan totuttaminen uuteen ja erilaiseen pesurutiiniin onnistuu kyllä. 

“Hyi, mikset pese?”

Alussa Kaija sai tuttavilta kommentteja, että hyi, etkö pese hiuksiasi.

– Se tuntui kurjalta, sillä eihän minulla ollut vaihtoehtoja. Nyt ajattelen, että mitä vähemmän käyttää iholla ja kehossa kemikaaleja, sitä parempi.

Nykyään Kaija Länsman pesee hiuksensa vedellä joka toinen päivä.

Vain yksi repsahdus shampooseen

Kerran Kaija kokeili pestä hiuksensa kananmuna-kaurahiutale-seoksella. Kokeilu jäi kertalaakista, koska sotku oli kauhea.

Kolmen vuoden aikana on tapahtunut vain yksi repsahdus shampooseen. Siitä Kaija maksoi kovan hinnan.

– Kerran ennen pikkujouluja pesin hiukseni hetken mielijohteesta. Se ei kannattanut, sillä päänahkani kutisi ihan järkyttävästi.

"Joskus kaipaan shampoota"

Shampoopesun puuttumista Kaija Länsmanin hiuksista ei huomaa, mutta nainen itse kaipaa joskus television shampoomainosten hulmuavia hiuksia.

– Hiukseni eivät ole kuohkeat ja kiiltävät, vaan vähän lässähtäneet. En silti ole leikkauttanut puoliselkään olevaa tukkaani.

Yliherkkien kannattaa omaa oloa helpottaakseen kokeilla shampootonta elämää.

Lue myös: Hoito-ohjeet päänahalle

Allergisoiduin kosmetiikalle

Ilman shampoota eläminen on noussut ilmiöksi. Se liittyy luomuelämäntapaan ja tunnetaan englanninkielisissä maissa “No Poo” -termillä. 

Ilman shampoota -elämä on joillekin trendijuttu, mutta Kaija Länsmanin syy siihen on vakava:

Lähes kolme vuotta sitten hän alkoi oireilla rajusti. Suihkun jälkeen kasvot, kaula ja päänahka muuttuivat punaisiksi ja lopulta hilseilivät vereslihalle.Työpaikan kosteusvauriosta johtuen Kaija Länsman oli allergisoitunut kosmetiikalle.

– Ihotautilääkärillä selvisi, että olen allerginen saippuoiden ja shampoiden vaahdottajalle ja yleensäkin kosmetiikan säilöntäaineille, Kaija Länsman kertoo.

Pitkän etsinnän jälkeen Kaija löysi kotimaisen Simin System 4 -shampoon, joka ei aiheuttanut oireita. Lopulta hän itse päätti kuitenkin luopua kaikesta kosmetiikasta.

– Ihotautilääkäri naureskeli, että olin vastaanoton ensimmäinen nainen, joka ei tuomion kuullessaan alkanut itkeä. Meikit eivät niin haitanneet, mutta saippuasta luopuminen tuntui raskaalta, Kaija Länsman kertoo.

Kuvituskuvassa oleva nainen ei ole Kaija Länsman.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi