Terve.fi

Tukisukat ja tukisiteet

Tukisukat ja tukisiteet
Tukisukkien tai tukisiteiden käyttö alaraajaturvotuksien ennaltaehkäisyssä tai hoidossa unohdetaan valitettavan usein.
Julkaistu 27.3.2019

Tukisukkien tai tukisiteiden käyttö on ensisijaisen tärkeää erityisesti säärihaavojen, mutta myös monien sääriin paikallistuvien ihottumien hoidossa. Tukisukat ja tukisiteet poistavat turvotusta.

Laskimoperäisissä säärihaavoissa paranemista ehkäisee kaikkein tehokkaimmin turvotus huonontamalla pintaverenkiertoa. Ruusun jälkitilaan kuuluu myös turvotus ja suuri riski pienenkin ihon naarmuuntumisen aiheuttaman haavan synnylle.

Yleisesti tukiside oikein laitettuna on tehokkaampi kuin tukisukka. Väärin laitettu tukiside on kuitenkin hyödytön. Jos valitsee tukisiteen tukisukan sijasta täytyy olla varma siitä, että osaa laittaa siteen oikein.

Tukiside on laitettava varpaista asti ja yleensä polven korkeudelle tai yli. Parasta on antaa osaavan terveydenhoitajan opastaa miten tukiside kääritään, jotta siitä ei tule liian löysä. Liian löysänä tukiside ei anna tarvittavaa tukea ja valuu säärtä pitkin alas.

Tukisukka on varmempi tapa laittaa puristusta. Tukisukan käytössä saattaa kuitenkin olla ongelmana niiden jäykkyys. Jos on vaikeuksia taivuttaa tai sormista puuttuu voimaa voi käydä niin että tukisukka jää laittamatta. Tähänkin löytyy apukeinoja ja -välineitä.

Tukisukan tai tukisiteen laitto tulisi olla aamun ensimmäinen toimenpide. Tukiside tai tukisukka tulisi laittaa heti aamulla ennen ylösnousua. Jos on ollut jalkeilla vaikka vain hetken, saattaa jalka jo olla turvoksissa ja hyöty jää saamatta jos ylipäänsä enää saa sukan päälle.

Tukisukka tai tukiside poistetaan vasta nukkumaan mennessä.

Kommentoi »