Sairaudet

Säärihaava -potilasohje

Säärihaava on tavallinen ikääntyvien ihmisten vaiva. Säärihaava aiheutuu tavallisesti säären ihon huonontuneesta verenkierrosta. Valtaosa säärihaavoista on laskimoperäisiä.

Teksti Terve Media Oy
27.6.2006 Terve.fi

Säärihaava on tavallinen ikääntyvien ihmisten vaiva. Säärihaava aiheutuu tavallisesti säären ihon huonontuneesta verenkierrosta.

Valtaosa säärihaavoista on laskimoperäisiä. Valtimoperäisiä on 5-10 prosenttia ja lisäksi osa on ns. “sekahaavoja”, joiden syytekijöitä löytyy sekä laskimo- että valtimoverenkierron häiriöistä. Muut syyt ovat nivelreuma, diabetes, verisuonten tulehdus, tai muut krooniset tulehdukset, sädevauriot, ihosyö jne.

Henkilöt, joiden jalkojen verenkierto on huonontunut, saavat helposti kevyistäkin iskuista ja kolhuista haavoja. Iho tulehtuu helposti, ja pienikin vaurio saattaa johtaa säärihaavaan. Tulehdus voi laajentaa pienen ihovaurion suureksi säärihaavaksi, joka paranee hitaasti.

Laskimoperäinen säärihaava on usein helposti tunnistettavissa. Se sijaitsee tavallisesti säären alaosassa, useimmiten sisäsivulla. Haava on soikea ja melko matala (ks. kuva). Laskimoperäinen säärihaava on harvoin kivulias.

Joskus laskimoperäinen haava kehittyy itsestään ilman edeltävää vammaa. Usein iäkkäillä henkilöillä jalkaterän ja säären turvotus, pigmentaatiot (ihon ruskea värimuutos), karvoituksen puute sekä ihottuma alaraajoissa enteilevät säärihaavan syntyä.

Valtimoperäiset haavaumat ovat yleensä hyvin kivuliaita. Jalan pitäminen kohoasennossa pahentaa ja jalan roikottaminen alaspäin helpottaa kipuja. Valtimoverenkierron heikkous ilmenee katkokävelynä.

Omahoito

  • Pudota painoasi, sillä yli kymmenen kilon ylipaino lisää jalkojen turvotusta ja säärihaavan syntyä.
  • Liiku säännöllisesti. Lihastyö parantaa laskimoverenkiertoa.
  • Nosta jalat kohoasentoon aina tilaisuuden tullen, työssä jalat kannattaa nostaa pöydälle, mikäli mahdollista.
  • Opettele käyttämään tukisukkia oikein.
  • Älä käytä liian korkeakorkoisia kenkiä, sillä ne estävät kävellessä lihaksien tehokkaan pumppaamisen.

Milloin lääkäriin?

Jos kärsit säärihaavasta tai alaraajan ihottumasta, ota heti yhteys lääkäriin. Lääkärin täytyy aina tutkia säärihaavat, koska niihin saattaa olla montakin syytä. Tämän jälkeen lääkäri valitsee haavan paikallishoidon.

On hyvä muistaa, että säärihaavat uusiutuvat herkästi, ellei taustalla olevaa perussyytä korjata.

Omalääkärin ohjeet

Lähteet: Lääkäriasema Pulssi, Duodecim

Lue myös:

Tietopaketti suonikohjuista

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi