Terve.fi

Ontelosyylä eli molluska

Ontelosyylät eli molluskat ovat ihon värisiä, muutaman millin läpimittaisia näppylöitä, jotka ovat keskeltä hieman sisään painuneita. Ontelosyyliä esiintyy yleensä taivealueilla; polvitaipeet, kyynärtaipeet, kainalot ja nivustaipeet. Lue lisää ontelosyylistä eli molluskoista.

Ontelosyylät eli molluskat ovat yleisiä lapsilla ja koululaisilla. Ne ovat viruksen aiheuttamia ja leviävät kosketuksen ja raapimisen seurauksena. Tyypillisimmillään niitä esiintyy atoopikkojen kuivalla iholla. Kanssakäyntiä muiden lasten kanssa tai harrastuksia ei tarvitse rajoittaa ontelosyylien vuoksi.

Ontelosyylät paranevat itsestään ajan kanssa ilman hoitoakin. Ilmeisesti ontelosyylät jättävät pysyvän immuniteetin parannuttuaan.

Ontelosyylät ovat ihon värisiä, muutaman millin läpimittaisia näppylöitä, jotka ovat keskeltä hieman sisään painuneita (ks. kuvat). Ne eivät yleensä kutise, eikä niistä ole vaivaa. Ontelosyyliä esiintyy yleensä taivealueilla; polvitaipeet, kyynärtaipeet, kainalot ja nivustaipeet. Joskus ontelosyylät saattavat tulehtua ja kutista, mikä on merkki taudin parantumisesta.

Ontelosyylän omahoito

Voit jäädä odottelemaan, että ne paranevat itsestään.

Rasvaa perusvoiteella kuivaa ihoaluetta ja hoida atooppista ihoa normaaliin tapaan.

Muutaman syylän voi puhkaista itse pinseteillä tai neulalla, mutta laajat syyläalueet kannattaa jättää rauhaan. Ontelosyyliä voidaan poistaa myös lääkärin vastaanotolla, jossa ne voidaan nyppiä pois ns. molluskapinseteillä tai puhkaista injektioneulalla. Ennen poistoa lapsilla voidaan käyttää puudutusvoidetta tai -laastareita, jotka asetetaan molluska-alueille tuntia ennen toimenpidettä.

Ontelosyylä vaivaa, milloin lääkäriin?

Yleisesti ontelosyylät on helppo tunnistaa ja ne paranevat itsestään, mutta jos diagnoosi on epävarma lääkärissä käynti voi olla avuksi.

Ota yhteys lääkäriin, jos ihoalue tulehtuu. Lääkäriin kannattaa myös mennä, jos ontelosyyliä on kasvoissa ja silmäluomissa tai muissa hankalissa paikoissa.

Lähteet:

Ontelosyylä (molluscum contagiosum), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Tietoa potilaalle: Ontelosyylä eli molluska, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

ICD-10:

B08.1 Ontelosyylätauti

Julkaistu: 1.8.2018
Kommentoi »