Terve.fi

Aknen oireet

Aknen oireet
Aknea esiintyy yleensä kasvoissa, hartioissa sekä rinnan että selän yläosassa.
Julkaistu: 5.4.2018

Aknea esiintyy yleensä kasvoissa, hartioissa sekä rinnan että selän yläosassa ja yleinen taudinkuva riittääkin yleensä diagnoosin perustaksi. Jos naisilla kuitenkin samanaikaisesti esiintyy kuukautishäiriöitä, hormonaaliset syyt tulee poissulkea. Tällöin määritetään testosteronipitoisuus. Bakteriologiset tutkimukset ovat harvoin tarpeen.

Miten yleistä akne on? Lue aknen yleisyydestä.

Akne voidaan jakaa viiteen päätyyppiin:

  1. Komedoaknessa ihossa on runsaasti sekä avoimia että sulkeutuneita komedoja, mutta vähän tulehdusmuutoksia.
  2. Tavallisessa eli märkänäppyläisessä aknessa komedojen lisäksi esiintyy nimenmukaisesti märkänäppylöitä.
  3. Kystisessä aknessa on ontelomaisia tulehduspesäkkeitä, mitkä voivat aiheuttaa arpia.
  4. Acne conglobatassa on kasvoilla, vartalolla, taivealueilla ja pakaraseudussa purkautuvia, juoksevaa märkää sisältäviä pesäkkeitä. Se on kystisen aknen kroonistunut muoto. Tyyppi on erittäin vaikeahoitoinen ja aiheuttaa arpia.
  5. Fulminantti akne on harvinainen, yleensä nuorilla miehillä esiintyvä aknetyyppi, joka aiheuttaa voimakkaasti tulehtuneiden aknemuutosten lisäksi yleisoireita: kuumetta, nivelkipuja ja luuston tulehduspesäkkeitä.

Akne tulee erottaa samankaltaisia iho-oireita aiheuttavista taudeista, kuten ruusufinnistä, joka on kasvoissa esiintyvä, 30–50 vuoden iässä, yleensä naisille ilmaantuva, pitkäaikainen, kulultaan vaihteleva ihottuma.

Eräät lääkkeet, varsinkin anaboliset steroidit ja kortisoni, aiheuttavat aknetyyppisiä oireita. Lisäksi ammattitautina oireita esiintyy potilaan joutuessa tekemisiin tervan, leikkuuöljyn ja eräiden höyrystyvien klooriyhdisteiden kanssa. Follikuliitti puolestaan on karva-alueelle sijoittuva märkäbakteerien aiheuttama tulehdus, mikä aiheuttaa karvan juurituppeen märkärakkulan.

Lähteet:

Akne, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Akne, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Kommentoi »