
Kysymys:
Olen sairastanut vesirokon parin kolmen kuukauden ikäisenä vauvana. Neljävuotiaana sairastin vyöruusun samaan aikaan, kun pikkuveljelläni oli vesirokko. Olen nyt 29-vuotias ja raskaana.
Voinko luottaa siihen, että olen saanut jo lapsena riittävät vasta-aineet vesirokkoon? Vai onko minulla riski sairastua tautiin uudelleen? Kuinka vaarallinen vesirokko on sikiölle?
Vastaus:
Yleensä vesirokko on helppo tunnistaa rakkulamaisesta ihottumasta, eikä taudin toteamiseksi tarvita mitään sen kummempia tutkimuksia.
Jos asian haluaa kuitenkin varmistaa, vesirokkoviruksen vasta-aineet voidaan määrittää verestä laboratoriokokeella. Se, että olet sairastanut vyöruusun, varmistaa jo sinänsä, että olet sairastanut myös vesirokon.
Vyöruusu nimittäin johtuu siitä, että vesirokkovirus aktivoituu uudelleen paikallisesti. Suurin osa vesirokon sairastaneista ei saa koskaan vyöruusua, mutta osalla tämä tapahtuu jossakin vaiheessa elämää.
Tarkkaan ei tiedetä, mikä viruksen aktivoitumisen viime kädessä aiheuttaa. Ainakin kaikki immuunijärjestelmää heikentävät tekijät voivat altistaa sille.
Et siis saanut vyöruusua veljeltäsi, vaan se johtui siitä, että olit itse sairastanut vesirokon aiemmin. Jostain syystä virus aktivoitui samoihin aikoihin kuin veljesi sairasti vesirokon.
Tämä ajallinen yhteys voi olla sattumaa tai sitten veljesi vesirokko on jollakin tavalla vaikuttanut tilapäisesti sinun immuunipuolustukseesi.
Kerran sairastettu vyöruusu uusiutuu harvoin, ellei taustalla ole jotakin selvää syytä. Tällainen on esimerkiksi pitkäaikainen kortisonilääkitys.
Senioriväestölle on kehitetty vyöruusua estävä rokote, jonka nimi on Zostavax. Sitä ei kuitenkaan pääsääntöisesti suositella alle 50-vuotiaille, eikä perusterveen ihmisen kannata ottaa sitä. Raskaana olevalle tämä rokote ei sovi, koska se sisältää eläviä viruksia.
Raskauden aikainen vesirokko on vaarallinen paitsi äidille myös sikiölle ja vastasyntyneelle. Sikiön kannalta kriittisimmät ajat ovat 0–5 vuorokautta ennen synnytystä ja kaksi vuorokautta synnytyksen jälkeen.
Jos äiti sairastuu vesirokkoon tänä aikana, vasta¬syntyneelle annetaan immunoglobuliinilääkitystä taudin ehkäisemiseksi.
Koska olet sairastanut vesirokon, sinulla on vesirokkovasta-aineet veressäsi ja niin on myös kohdussasi olevalla sikiöllä. Voit siis olla asian suhteen huoletta. Jos suunnittelee raskautta eikä ole vielä sairastanut vesirokkoa, kannattaa harkita rokottautumista sitä vastaan. Vesirokkorokote tulisi ottaa vähintään kuukausi ennen raskautta.
Rokotetta suositellaan kaikille aikuisille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa.
Asiantuntija: LL yleislääkäri, työterveyslääkäri Antto Kajava, Lääkärikeskus Aava
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.