Terve.fi

Aknen hoito

Aknen hoito
Aknen hoito valitaan ihotyypin, sen päätyypin ja vaikeusasteen mukaan.
Julkaistu: 5.4.2018

Aknen hoitomuoto valitaan ihotyypin, sen päätyypin ja vaikeusasteen mukaan. Vaihtoehtoina ovat paikallis-, sisäinen-, hormoni- ja kosmetologinen hoito. Lisäksi jokainen voi itse määritellä oman ruokavalionsa merkityksen kuten esim. suklaan ja juuston syönnin vaikutuksen. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että hoitomuodosta riippumatta paranemisprosessi on pitkä ja vaatii motivaatiota. Peitepuikkoja, puuteria ja muita kosmeettisia tuotteita voi käyttää melko vapaasti kunhan muistaa puhdistaa ihon huolellisesti jälkikäteen ja valitsee rasvaiselle akneiholle soveltuvia kosmetiikkavalmisteita.

Komedo- ja lievää märkänäppyläistä aknea hoidetaan paikallishoidolla. Tällöin ärtyneet ihoalueet pestään aamuin illoin vedellä, saippualla tai antibakteerisilla pesunesteillä, joita saa apteekista myös ilman reseptiä. Komedoaknen hoitoon voidaan lisätä A-vitamiinihappoemulsiovoide, adapaleenigeeli, atselaiinihappo tai bentsoyyliperoksidivoide. Voidetta laitetaan aknea esiintyville ihoalueille yleensä iltaisin. Aineet saattavat alussa ärsyttää ihoa, minkä vuoksi kannattaa aloittaa miedommilla pitoisuuksilla. Märkänäppyläiseen akneen voidaan käyttää myös antibioottia joko paikallisesti tai sisäisesti. On kehitetty myös erilaisia yhdistelmävalmisteita, joissa on sekä antibioottia ja jotain muuta tulehdusta lievittävää tai mustapäiden syntyä ehkäisevää ainetta yhdessä. Kaikkien paikallishoitojen ongelmana voi olla se, että ne vähän ärsyttävät ihoa tai tekevät aiemman normaalisietokykyisen ihon tavallista herkemmäksi tai kuivaksi. Iho kuitenkin palautuu hoitojen lopettamisen jälkeen entiselleen. Sopivan paikallishoidon valinta saattaa vaatia eri tuotteiden kokeiluja ja lääkäriltäkin jonkin verran kokemusta.

Paikallishoitoa jatketaan niin kauan, että tilanne on rauhoittunut. Jos paikallishoito ei ole muutamassa kuukaudessa tuottanut toivottua tulosta, siirrytään sisäiseen hoitoon, joka yleensä on useamman kuukauden kuuri tetrasykliiniryhmän antibioottia. Rinnalla käytetään samanaikaisesti sopivaa paikallishoitoa.

Vaikean aknen hoitoon käytetystä isotretinoiinilääkityksestä päättää ihotauteihin erikoistunut lääkäri lääkkeen runsaiden ja mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi. Lääke on voimakkaasti teratogeeninen eli naispotilaiden on huolehdittava ehkäisystä hoidon aikana. Lääke rasittaa myös maksaa, joten muita maksan kautta elimistöstä poistuvia lääkkeitä ja esim. alkoholia on vältettävä hoidon aikana. Maksa- ja rasva-arvoja seurataan säännöllisesti hoidon aikana 3kk välein. Naispotilailta seurataan säännöllisesti myös raskaustestejä, riippumatta siitä, onko heillä sukupuolielämää tai ei. Hoidon määräävän lääkärin kanssa keskustellaan sopivasta ehkäisymenetelmästä, mikäli sellainen ei ole vielä käytössä. Kuurin aikana ei suositella syötävän A-vitamiinia sisältäviä vitamiinilisiä ja myös verenluovutus on kiellettyä. Myös ihon kuivuminen kuurin aikana on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, etenkin huulissa. Joillakin kuivuvat silmät tavallista herkemmin ja nenäverenvuotoja voi esiintyä. Sivuvaikutuksistaan ja erityispiirteistään huolimatta isotretinoiinilääkitys on toistaiseksi tehokkain tunnettu aknen hoitomenetelmä. Kuuri kestää yleensä joitakin kuukausia.

Naisilla hormonihoidolla yritetään hillitä talineritystä lisääviä mieshormoneja. Mikäli nainen tarvitsee samalla ehkäisyä on Diane Nova/Cypretyl (syproteroni+ etinyyliestradioli) -valmiste omiaan hoitamaan molemmat. Muillakin ehkäisyvalmisteilla voi olla aknea hillitsevää vaikutusta, mistä voi keskustella lääkärin kanssa ehkäisyä suunnitellessa.

Kosmetologinen hoito kannattaa jättää asiantunteviin käsiin. Finnejä ei pitäisi puristella itse, jotta tulehdus ei pääsisi leviämään ja ei muodostuisi arpia. Lisäksi on olemassa erilaisia kuorintamenetelmiä ja aknearpia voidaan hioa sekä tasoitella. Hoitotulokset ovat varsin vaihtelevia.

Miten yleistä akne on? Lue aknen yleisyydestä.

Hoidon komplikaatioita saattavat esimerkiksi olla ihon ärtyminen, jolloin vaikuttavan aineen pitoisuutta laimennetaan tai käyttökertoja harvennetaan. Kosteusvoiteita joudutaan käyttämään, jos iho kuivuu liikaa. Antibiootin huono hoitovaste saattaa puolestaan kertoa resistentistä bakteerikannasta, jolloin hoitoa on muutettava. Isotretinoiinihoitoon liittyvät sivuvaikutukset ovat vielä asia erikseen.

Aknen omahoito

Aknen hoidossa vaaditaan kärsivällisyyttä ja hyvää motivaatiota. Hyvälläkin hoidolla tuloksia voi joutua odottamaan jopa kuukausia. Nuorella akne voi alentaa merkittävästi itsetuntoa ja vaikeuttaa sosiaalista kanssakäymistä, joten psyykkinen tuki on myös tärkeää. Hoidettaessa murrosikäisen aknea on viisasta asettaa nuori itse vastuuseen hoidon toteutuksesta, jolloin tulokset ovat selvästi paremmat.

Ihon päivittäinen puhdistus aamuin illoin on hoidon kulmakivi. Pelkkä vesikin voi riittää, mutta rasvaiselle iholle voi käyttää tarvittaessa saippuaa tai apteekista saatavia lievästi happamia pesunesteitä. Kuivalle iholle kannattaa käyttää vähärasvaisia kosteusvoiteita. Kosmetiikkatuotteita voi käyttää melko vapaasti, mutta tällöin ihon puhdistus käytön jälkeen on entistä tärkeämpää. On hyvä valita rasvaiselle ja/tai akneiholle soveltuvia valmisteita. Kosmetologeilla on käytössään erilaisia puhdistusmenetelmiä ja heiltä saa myös vinkkejä ihonhoitoon ja puhdistukseen liittyen. Finnien puristelu itse ei ole järkevää, koska se voi levittää tulehdusta ja aiheuttaa arpia.

Ruokavaliolla on todennäköisesti vähän merkitystä. Monen potilaan mielestä runsas suklaan ja muun rasvaisen ruuan, kuten juustojen, syöminen voi pahentaa tautia. Viime aikoina on tutkimuksissa osoitettu myös ns. nopeita hiilihydraatteja runsaasti sisältävien ruokavalioiden pahentavan aknea. Mutta tarkkoja ruokavalio-ohjeita ei aknepotilaille ole toistaiseksi olemassa. Yleensä on hyvä syödä terveellistä, kuitupitoista ruokaa. Eikä millään, tiukallakaan, ruokavaliolla voi aknea kokonaan parantaa.

Lievää aknea voidaan hoitaa paikallishoitovalmisteilla (geeli tai voide), joita saa apteekista. Näistä ilman reseptiä saatavilla on bentsoyyliperoksidi-geeli, muut valmisteet vaativat reseptin.

Vaivaako akne, milloin lääkäriin?

Mikäli akneoireet jatkuvat hyvästä omahoidosta huolimatta, ja niistä on sosiaalista haittaa, kannattaa käydä lääkärissä, jotta tilanne voidaan arvioida ja keskustella hoitolinjoista.

Reseptillä saatavia paikallishoitovalmisteita lievän aknen hoitoon ovat tretinoiini(A-vitamiinihappo), adapaleeni ja atselaiini. Kolme viimeistä ovat käyttökelpoisimpia etenkin komedoaknessa. Märkänäppyläiseen akneen voidaan käyttää paikallista antibioottia (klindamysiini), jota saa myös yhdistelmävalmisteena bentsoyyliperoksidin kanssa.

Jos paikallishoitovalmisteilla ei saada riittävää hoitotulosta kahdessa kuukaudessa, voi lääkäri määrätä suun kautta otettavia antibiootteja kuten erytromysiini, tetrasykliini tai doksisykliini. Suun kautta otettavan mikrobilääkekuurin aikana on käytettävä myös paikallishoitovalmistetta. Naisilla ehkäisyvalmisteen vaihtaminen voi vaikuttaa edullisesti. Vaikeimmissa aknetapauksissa voidaan lopulta päätyä suun kautta otettavaan isotretinoiiniin, joka on tehokkain käytössä oleva aknelääke. Sitä määräävät vain ihotautilääkärit hoidon pituuden ja lukuisten sivuvaikutusten vuoksi

Aknearpien hoitoa tarjoavat mm. monet yksityislääkäriasemat. Yleisimmin käytetään erilaisia kemiallisia ihon kuorimishoitoja ja laserhoitoa. Sitä varten kannattaa ensin odottaa, että aktiivinen tauti on saatu hoidettua mahdollisimman rauhalliseen vaiheeseen.

Lähteet:

Akne, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Akne, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Kommentoi »