Käsien atooppinen ekseema

Käsien atooppinen ekseema
Ovatko kätesi kuin hiekkapaperia? Atooppinen ekseema käsissä on kivulias vaiva.
Julkaistu 25.7.2019

Atooppinen ekseema käsissä voi olla kivulias . Pahimmillaan rutikuiva iho menee rikki. Näin helpotat herkästi kroonistuvaa ihottumaa.

Tunnista näin

Atooppinen käsiekseema oireilee kuivuutena, kutinana, punoituksena ja halkeiluna. Ihoon voi tulla vesi-rakkuloita tai haavaumia. Pakkanen, käsien pesu ja mekaaninen ärsytys pahentavat oireita.

Pese voiteella

Käytä käsienpesuun haaleaa vettä ja pesuvoidetta tai perusvoidetta. Riisu sormukset ennen pesua. Kuivaa kädet hyvin, mutta älä hankaa. Voitele heti.

Teippaa halkeavat sormenpäät

Jos sormenpäät halkeavat kivuliaasti, sormenpäälaastareista ja hydrokolloidilevyistä voi olla apua. Myös haavateippi lievittää kipua ja suojaa ihoa. Vaiva on tyypillinen keski-ikäisille naisille.

Kosteuta pistoshoidolla

Käsien ihoa voi kosteuttaa sisältä päin ohuella hyaluronihapolla, kuten Juvederm Volitella. Geeli pistetään kämmenselkien ihoon neulalla tai viedään sinne pistoreiästä tylpällä kanyylillä. Testasimme kanyylimenetelmää Skinmed-hoitolassa Helsingissä. Ihosta tuli tasaisempi ja pulleampi. Muutaman viikon päästä huomasi, että iho on jonkin verran kosteutetumpi kuin ennen, myös ilman voitelua. Hoito on kallis (369–850 e), mutta vaikutus kestää jopa vuoden.

Suojaa käsineillä

Pue käsineet jo sisätiloissa ja riisu ne vasta, kun palaat sisälle. Käytä kotiaskareissa päällekkäin puuvilla- ja muovihanskoja. Riisu silti muovihanskat puolen tunnin välein.

Rasvaa reilusti

Tuhti käsivoide tai perusvoide ei ratkaise vaivaa mutta helpottaa oireita. Voitele kädet vähintään 1–2 kertaa päivässä. Jos hoidat ihottumaa lääkevoiteella, kuten hydrokortisonilla tai kalsineuriiniestäjällä, pidä sen ja perusvoiteen välissä tunnin tauko.

Suosi tuoksuttomia käsivoiteita, sillä hajusteet voivat pahentaa atooppista ihottumaa.

Vältä pesuaineiden, ruokien ja märän pyykin käsittelyä paljain käsin. Pese hiukset käsineet kädessä.

Lähteet: Allergia.fi, Käypä hoito ja Terveyskirjasto

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 3/2019.

Kommentoi »