5 vinkkiä: näin suoliston saa kuntoon!

5 vinkkiä: näin suoliston saa kuntoon!
Edistä suoliston kuntoa ja nouse ylös tuolista. Ravitsemusterapeutti Leena Putkosen viisi vinkkiä saada vatsa kuntoon.
Julkaistu 14.11.2016

1. VÄLTÄ STRESSIÄ.

Suolisto reagoi ­kiireeseen, ruoka-aineisiin ja vastoinkäymisiin. Kehitä mielenhallintaa, jolla selätät haastavat hetket. Opettele rentoutumista esimerkiksi liikunnan, kosketushoitojen tai mind­fulnessin avulla. Kun mieli on rauhallinen, vatsaa hoitava ruoka tehoaa paremmin. 

2. NOUSE TUOLISTA.

Erityisesti istuma­työläisen on hyvä nousta pari kertaa tunnissa. Kun istuu, verenkierto hidastuu, kaasut eivät kulje suolistossa ja vatsaa turvottaa. Liikkuminen nopeuttaa suolen tyhjentymistä.

3. KOKEILE FODMAPIA.

Tämä ruokavalio auttaa ärtyvästä suolesta ja ilmavaivoista kärsiviä. Siinä vältetään huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten hedelmä­sokeria, fruktaaneja, laktoosia, sokeri­alkoholeja ja oligosakkarideja 4–6 viikon ajan. Jos suolisto rauhoittuu, ruoka­valiota voi kokeilla laajentaa. Fodmap-ruoka­valiossa vältetään muun muassa ruista, sipulia, papuja, herneitä ja ksylitolia. 

4. PURESKELE KUNNOLLA.

Silloin ruoan­sulatus käynnistyy heti. Katsele myös annostasi: aivot saavat tiedon, että niiden täytyy tuottaa ruoansulatusentsyymejä ja -hormoneja. Kun syöt tietoisesti, et hotki. Silloin ehdit myös huomata hetken, jolloin olet syönyt riittävästi ja nälkä on kaikonnut. 

5. SYÖ SÄÄNNÖLLISESTI.

Sopiva tahti on 3–5 tunnin välein. Tällöin verensokeri pysyy hyvällä tasolla eikä tule nälkä. Suosi lautasmallia, ja syö vähintään kuusi kourallista kasviksia. Jos rajoittaa ruokavaliotaan liikaa, se voi muuttua yksipuoliseksi. On tärkeää  testata, mikä ei sovi, ja syödä sitä, mikä sopii.

Asiantuntijan kertoo: Jatkuva istuminen haittaa myös ummetuksesta kärsivää.

Leena Putkonen on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri.

Lue myös:

Kommentoi »