Terve.fi

Onko tähystys välttämätön

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup
Julkaistu: 26.5.2014

Kysymys:

Syön estolääkitystä colitis ulcerosan vuoksi ja olen sen ansiosta ollut melkein oireeton jo usean vuoden ajan. Onko paksusuolen seurantatähystykset välttämättömiä, jos pysyn oireettomana?

Näytä vastaus

Vastaus:

Krooniseen suolitulehdukseen liittyy terveeseen väestöön verrattuna suurentunut syöpäriski. Riski kasvaa, mitä kauemmin sairaus on kestänyt ja nykytietämyksen mukaan riskin suuruuteen vaikuttaa myös taudin vaikeusaste. Säännölliset, 1–3 vuoden välein tehtävät seurantatähystykset aloitetaan kun sairaus on kestänyt kahdeksan vuotta. Seurannassa pyritään havaitsemaan syövän esiasteet jo varhaisvaiheessa. Oireettomuus ei siis poista seurannan tarvetta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.