Terve.fi

Haavaisen paksusuolitulehduksen hoito

Haavaisen paksusuolitulehduksen hoito
Haavainen paksusuolitulehdus hoidetaan lääkehoitona. Haavaista paksusuolitulehdusta ei voi parantaa, joten ainoastaan oireiden helpottaminen on mahdollista. Lue lisää.
Julkaistu: 5.8.2019

Haavaisen paksusuolitulehduksen oireiden vaikeusaste sekä taudin levinneisyys vaikuttavat hoitolinjan valintaan. Ensisijaisesti haavaisen paksusuolitulehduksen hoito toteutetaan lääkkeellisesti. Lääkehoidon tavoitteena on oireiden lieventäminen, sillä parantavaa hoitoa ei ole. Suolen loppuosan taudissa voidaan käyttää paikallishoitona esimerkiksi peräpuikkoja ja -ruiskeita (5-ASA:a, mesalatsiinia tai kortisonia sisältäviä). Akuutissa vaikeassa taudin vaiheessa joudutaan käyttämään myös suonensisäisiä lääkehoitoja. Muussa tapauksessa lääkkeet otetaan suun kautta.

Haavaisen paksusuolentulehduksen hoidossa käytettäviä lääkkeitä ovat 5-ASA -johdokset (mesalatsiini, olsalatsiini, sulfasalatsiini), kortikosteroidit (prednisoloni, budesonidi) sekä immunosuppressiiviset eli tulehdusreaktiota vaimentavat lääkkeet (atsatiopriini, 6-merkaptopuriini). 5-ASA -valmisteita käytetään jatkuvasti peruslääkkeinä ehkäisemään taudin pahenemisvaiheita sekä akuuttivaiheiden hoidossa. Kortikosteroideja puolestaan käytetään vain akuuteissa pahenemisvaiheissa niiden runsaiden sivuvaikutusten vuoksi.

Mikäli kortikosteroidilääkitystä ei voida lopettaa kuuden kuukauden kuluessa ilman oireiden palautumista, on hoitovaihtoehtoina joko leikkaushoito tai immunosuppressiivinen tai biologinen lääkitys. Ruokavaliohoidolla ei nykytietämyksen mukaan ole vaikutusta tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

Akuutin vaikean taudinmuodon sekä fulminantin koliitin hoito kuuluu sairaalaan. Elleivät vaikeat oireet helpota lääkityksen avulla 1–2 viikossa, voidaan joutua suorittamaan hätäleikkaus. Siinä paksusuoli poistetaan ja muodostetaan avanne eli yhdystie ohutsuolesta vatsan iholle. Akuuttiin vaiheeseen voi liittyä myös suolen puhkeaminen, paksusuolen toksinen laajentuma tai massiivi verenvuoto, jotka johtavat suoraan leikkaushoitoon.

Leikkaushoitoon voidaan joutua hätäleikkauksen lisäksi myös muista syistä: kroonisessa, jatkuvasti oireilevassa taudissa sekä taudin komplikaationa kehittyneen syövän tai lisääntyneen syöpäriskin vuoksi. Näistä yleisin syy leikkaukseen on krooninen, jatkuvasti oireileva taudinmuoto.

Lähteet:

Markus Mäkinen, Olli Carpén, Veli-Matti Kosma, Veli-Pekka Lehto, Timo Paavonen, Frej Stenbäck (toim.), Colitis ulcerosa, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012.

Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Martti Färkkilä, Markku Heikkinen, Helena Isoniemi, Pauli Puolakkainen (toim.), Tulehduksellisten suolistosairauksien kliininen kuva ja taudinkulku, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Kommentoi »