Terve.fi

Haavaisen paksusuolitulehduksen oireet

Haavaisen paksusuolitulehduksen oireet
Haavainen paksusuolitulehduksen oireet ovat verinen ripuli, vatsakipu ja pakonomainen ulostamistarve. Lue haavaisen paksusuolitulehduksen oireista.
Julkaistu: 5.8.2019

Haavaisen paksusuolitulehduksen tyyppioire on toistuva tai pitkittynyt ripuli, joka usein on veristä. Muita yleisiä oireita ovat limaiset ulosteet, vatsakivut, jotka paikantuvat usein vasemmalle alavatsalle, suolistokouristukset sekä pakonomainen ulostamistarve. Haavainen paksusuolitulehdus on pysyvä eli krooninen sairaus, jossa oireiset ja oireettomat vaiheet vuorottelevat vuosien kuluessa taudin aktiivisuuden mukaan.

Tauti jaetaan lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan muotoon oireiden vaikeusasteen perusteella. Lievässä muodossa ripuliulosteita on alle neljä kertaa vuorokaudessa ja siihen ei liity yleisoireita eikä tulehdusarvojen (lasko ja/tai CRP) nousua laboratoriokokeissa. Kesivaikeassa tautimuodossa ripuliulosteita on yli 4 kertaa/vrk ja korkeintaan lieviä yleisoireita. Vaikeassa muodossa ripuliulosteita on yli 6 kertaa vuorokaudessa, esiintyy yleisoireita kuten lämpöilyä, anemiaa ja sydämen tiheälyöntisyyttä. Lisäksi tulehdusarvot ovat koholla. Mikäli vaikeaan taudinmuotoon liittyy korkea kuume, yleistilan lasku, nestehukka ja laihtuminen, puhutaan fulminantista koliitista (voimakasoireinen paksusuolitulehdus).

Haavaisen paksusuolitulehduksen yhteydessä esiintyy osalla (väh.10 %:lla) potilaista myös liitännäissairauksia, kuten nivel-, iho- ja silmätulehduksia. Niiden epäillään johtuvan samasta tulehdusreaktion säätelyn häiriöstä kuin itse haavaisen paksusuolentulehduksen. Liitännäissairaudet liittyvät usein laaja-alaiseen, pitkäaikaiseen ja aktiiviseen koliittiin.

Haavaisen paksusuolitulehduksen diagnoosi tehdään oireiden, paksusuolen tähystystutkimuksen (kolonoskopia) sekä tähystyksessä suolen limakalvolta otettujen koepalojen perusteella. Tähystystutkimuksessa suolen limakalvolla saatetaan havaita punoitusta, turvotusta, pieniä haavaumia ja verenpurkaumia. Tähystyslöydös voi myös olla täysin normaali ja tauti paljastua vasta patologin tutkittua koepalat. Verikokeilla on mahdollista arvioida tulehduksen aktiivisuutta (lasko, CRP) ja verenhukkaa (hemoglobiini). Ulosteen kalprotektiini (F-Calpro) kohoaa suoliston tulehduksen seurauksena ja sitä käytetään myös apuna diagnostiikassa.

Lähteet:

Markus Mäkinen, Olli Carpén, Veli-Matti Kosma, Veli-Pekka Lehto, Timo Paavonen, Frej Stenbäck (toim.), Colitis ulcerosa, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012.

Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Martti Färkkilä, Markku Heikkinen, Helena Isoniemi, Pauli Puolakkainen (toim.), Tulehduksellisten suolistosairauksien kliininen kuva ja taudinkulku, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Kommentoi »