Apu Terveys

Vatsan turvotus yllätti Hannan

Vatsan turvotus on ikävä vaiva. Vatsan turvotuksen taustalla voi olla toiminnallinen vatsavaiva, IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä.
Kuvat Riina Peuhu

Vatsan turvotus yllätti kuusi vuotta sitten Hanna Parviaisen, 39, sillä hänen vatsansa turposi yhtäkkiä valtavasti. Ihan kuin hänellä olisi valtava vauvamaha. Hän ei ehtinyt edes nousta pöydästä, kun turvotus jo iski – söi hän mitä tahansa.

Hanna mietti, voisiko kyse olla keliakiasta. Häneltä löytyikin keliakiageeni, eli tauti voisi puhjeta hänelle. Diagnoosiksi kirjattiin kuitenkin toiminnallinen vatsavaiva, IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä.

”Tuntui, että räjähdän”

– Lääkäri kysyi, koska olin viimeksi käynyt vessassa. Sitä piti miettiä. Suoleni on aina toiminut laiskasti. Kun olin raskaana, saattoi mennä kaksikin viikkoa, ennen kuin maha toimi. En ollut huolissani, koska minulla ei ollut ummetuksen takia huono olo, kolmen lapsen äiti sanoo. Ensiavuksi ehdotettiin suolen toimintaa tasapainottavaa kasvirohdosvalmistetta. Lisäksi Hanna sai lähetteen ravitsemusterapeutille, joka antoi ruokavalio-ohjeet IBS:n hoitoon. Kaikki fodmap-hiilihydraatteja sisältävät ruoat karsittiin ruokavaliosta kuudeksi viikoksi.

– En kokenut tätä haastavaksi, koska minulla on laktoosi-intoleranssi ja vakava pähkinäallergia. Niiden vuoksi minun pitää olla tarkka syömisistäni. Kuuden viikon kokeilun jälkeen löysäsin vähän, sillä kaikki fodmap-ruoat eivät aiheuta minulle oireita. Voin esimerkiksi syödä pieniä määriä sipulia ja paprikaa sekä juoda kuplajuomia.

Olennaisinta Hannalle on vehnän, ohran ja rukiin sekä omenan ja kivellisten hedelmien välttely. Viljoja hänen ei tee edes mieli, koska gluteenia sisältävät ruoat aiheuttavat oksettavan olon.

Ruokavaliomuutoksista huolimatta vatsa voi joskus turvota yllättäen ilman selkeää syytä. Taustalla saattaa olla esimerkiksi stressi tai muut psyykkiset tekijät.

– IBS on vaikeahoitoinen, koska siihen vaikuttaa niin moni asia. Minulla siihen ei onneksi liity ripulia, joka juoksuttaisi koko ajan vessassa. Kiusallisinta on ollut juuri turvotus. Se tekee olon todella tukalaksi, ihan kuin olisin räjähtämäisilläni.

– Enää vatsan satunnainen turvotus ei näy ulospäin. – Joskus kuljen kotona housut auki, mutta valtava vauva­maha on ruokavaliomuutosten ansiosta historiaa, Hanna Parviainen sanoo.

– Joskus jopa lasillinen kylmää vettä saa mahan turpoamaan. Siksi juon pääasiassa huoneenlämpöistä vettä.

Hanna työskentelee viestinnän asiantuntijana järjestössä, jossa hänen ruokavaliorajoitteensa huomioidaan melkein liiankin hyvin.

Tarjolla on aina hänen ­vatsalleen sopivaa kahvileipää, jonka voisi jättää joskus väliinkin. Hanna myös kirjoittaa ­Yli pyykkivuorten -nimistä blogia, jossa hän kertoo muun muassa elämästään IBS:n kanssa.

– Elämä ruokarajoitteisena on välillä vähän kurjaa, koska en haluaisi olla hankala vieras ja asiakas. Täytyy vain rohkeasti opetella pitämään omasta terveydestään huolta ja arvostamaan sitä. Olen onnellinen, kun jätän oireita aiheuttavat ruoat väliin. Tämä vaatii kaupassa viitseliäisyyttä ja aikaa, sillä tuoteselosteita on luettava huolella. Turvallinen ruoka on minulle kuitenkin sydämenasia.

Tunnista hälyttävät vatsaoireet

  • Oireet jatkuvat useita viikkoja.
  • Vatsakipu on jatkuvaa ja paikantuu tiettyyn kohtaan.
  • Närästykseen liittyy nielemisvaikeuksia, takertumisen tunnetta tai oksentelua.
  • Vaivoihin liittyy pitkään jatkuvaa etovaa pahoin­vointia, jonka seurauksena syöminen vähenee ja paino putoaa.
  • Turvotus vain lisääntyy.
  • Ripuli on jatkuvaa ja uloste veristä.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 5/2019.

Julkaistu: 18.9.2019
Kommentoi »