Terve.fi

Pierua ei pidä säikähtää

Pierua ei pidä säikähtää
Pieru on kehosi tapa ilmoittaa, että täällä on ihan hyvä pöhinä.
Julkaistu: 3.5.2019

Nykyisin puhutaan paljon vatsavaivoista, ehkä liikaakin. On totta, että ärtyvän suolen oire­yhtymästä kärsii noin 10 prosenttia ihmisistä kaikkialla.

Suomessa ja Tanskassa tehdyissä selvityksissä on kuitenkin havaittu, että lähes ­joka toinen kokee kärsivänsä jonkinastei­sista vatsaongelmista. Jos ärtyvää suolta on noin joka kymmenennellä, niin mistä tämä loppu kansanjoukko sitten kärsii?

Joukkoon mahtuu verrattain pieni määrä keliaakikkoja (alle 1 % kaikista), ja saman verran on tulehduksellisista suolistosairauksista, toiminnallisesta ylävatsavaivasta, ­laktoosi-intoleranssista ja silkasta ummetuksesta kärsiviä.

Väitän kuitenkin, että suurin joukko vatsaansa valittavista on ihmisiä, joilla on lievää ajoittaista ilmavaivaa ja turvottelua, ­jota ei voi laskea minkään sairauden tai luokitellun oireyhtymän piikkiin. Pikemminkin kyse on ihan tavallisesta vatsan toiminnasta, joka tulkitaan ”biohakkeroinnin” aikakaudella ärtyväksi suoleksi.

Kynnys kertoa, että kärsii jatkuvista vatsavaivoista, on laskenut liian alas. Vastaanotolla ­tapaan yleensä ihan oikeasti ärtyvästä suolesta kärsiviä.

Joukkoon on kuitenkin mahtunut myös liian usein henkilöitä, jotka ovat huolissaan 2–3 sentin päivittäisestä vatsanturpoilusta ­ilman mitään muita oireita.

On ihan tervettä, että maha turvottelee vähän. Paksusuolessa elävät bakteerit tuottavat käymisreaktiossa kaasua. Kaasun syntyminen ja erittyminen kehosta kertoo ­yksinkertaisesti siitä, että suoliston bakteerit saavat riittävästi tarvitsemaansa kuitua ja muita terveyttä edistäviä kasvuaineita.

Pieni pieru on kehosi tapa ilmoittaa, ­ilman biohakkereiden vekottimia, että ­täällä suolistossa on ihan hyvä pöhinä. Pieru on merkki siitä, että aivo-suoliakseli toimii rasvattuna – suoli tässä ruokkii yläkertaa.

Pienet turvottelut ja pierut sopivat huonosti nykyiseen elämänmenoon ja vaate­trendeihin. Ihoa nuolevat trikoovaatteet paljastavat vatsan kohoumat, ei Insta-tilille sellaisia kuvia voi laittaa. On oltava tikissä 24/7.

Näitä trendien ja jokaisen omassa päässään rakentamia vaatimuksia ei pidä kuitenkaan sotkea todellisiin sairauksiin tai ärtyvän suolen oireyhtymään. Pelkkä pieru ei siis ­todellakaan ole merkki herkästä vatsasta.

Ärtyvän suolen oireyhtymäkin voi olla verrattain helppo-oireinen tai sitten erittäin vaikea, jopa invalidisoiva. Siinä on merkittävää vatsakipua tai hyvin häiritsevää tukalaa oloa vatsassa sekä ulostamiseen liittyviä vaikeuksia. Ongelmien pitää olla jatkuvia vuodesta toiseen.

Tärkeää on olla leimaamatta kaikkea vatsan näkyvää ja kuuluvaa toimintaa joksikin sairaudeksi tai oire­yhtymäksi. Ärtyvä suoli on ”vain” ­joka kymmenennellä, ei suinkaan joka toisella.

Pieni pörinä suolessa on siis ehdottomasti hyvä signaali. Se ei ole vihollinen, ­joka pitää nuijia pysyvästi äänettömäksi.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti, FT, MBA.

Juttu on julkaistu Terve.fi Vatsa -lehdessä 2/2018.

2 kommenttia