Terveys

Riesana ilmavaivat? Katso kuusi tapaa kesyttää ne

Paukuttelun saa yleensä kuriin muuttamalla ruokavaliota ja lisäämällä liikuntaa. Mutta tiesitkö, että joskus apua voi saada myös pallealihaksen aktivoinnista?

Teksti Hanna Vilo
Kuvat Adobe Stock
20.4.2023 Voi hyvin

Terveen ihmisen suolistossa syntyy tavallisesti viidestä kymmeneen desiä kaasua päivän aikana. Kerrallaan sitä on suolistossa noin pari desiä, ja päivän mittaan sitä poistuu säännöllisesti paukuttelun kautta.

Keskimäärin päivän aikana päästellään pieruja 15–20 kertaa. Ilmavaivoja saattaa kuitenkin olla paljon enemmänkin.

Ilmavaivat kiusaavat hyvin monia. Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurovan mukaan vaiva on kuitenkin onneksi useimmiten hyvänlaatuinen.

”Ilmavaivat eivät yleensä ole merkki terveydelle vaarallisesta tilasta. Sen sijaan vaiva voi olla hyvinkin kiusallinen, varsinkin sosiaalisissa tilanteissa.”

Mistä ilmavaivat johtuvat?

Kaasun muodostus voi johtua monesta eri syystä. Usein taustalla on elintapoihin liittyvät tekijät, kuten itselle sopimattomat ruoka-aineet, liikunnan puute, liiallinen istuminen ja tiedostamaton ilman nieleminen esimerkiksi purukumia jauhaessa.

Lisäksi vaivan syynä voi olla toiminnallinen vatsavaiva, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, tai sairaus, kuten laktoosi-intoleranssi tai keliakia.

Joskus paukuttelu saattaa kuitenkin olla oire vakavasta sairaudesta. Varsinkin jos siihen liittyy muita oireita, kuten laihtumista, pahoinvointia, kuumetta, ripulia tai verisiä ulosteita, Koivurovan mukaan on syytä hakeutua lääkäriin.

”Niin kannattaa myös tehdä, jos yli 50-vuotiaana runsaat ilmavaivat alkavat yhtäkkiä kokonaan uutena oireena.”

”Ilmavaivat voivat olla kiusallinen vaiva varsinkin sosiaalisissa tilanteissa.”
erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova

Mitä ilmavaivoille voisi tehdä? Tässä kuusi vinkkiä!

1. Tarkkaile ruokavaliota

Vaikka kuitupitoiset viljat, kasvikset ja hedelmät ovat terveellistä ja ravinteikasta ruokaa, ne valitettavasti voivat aiheuttaa myös runsaasti ilmavaivoja.

Yleisesti tunnettuja vaivan aiheuttajia ovat viljoista ruis sekä kasviksista sipuli, kaalit, pavut, selleri, retiisi ja nauris. Myös vehnä ja ohra voivat joskus olla syypäitä. Hedelmistä kaasua saattavat tuottaa varsinkin runsaasti syötynä aprikoosi, omena, päärynä, persikka ja banaani.

Kaikkia mahdollisia paukuttelun aiheuttajia ei missään tapauksessa kannata ryhtyä karsimaan ruokavaliosta, sillä oireiden aiheuttajat ovat hyvin yksilöllisiä.

Jos epäilet tiettyjen ruoka-aineiden olevan syypäitä, karsi ne yksi kerrallaan ruokavaliostasi pariksi viikoksi. Jos ilmavaivat vähenevät, vähennä ruoka-aineen syöntiä, mutta jos käy päinvastoin, palauta ruoka kokonaan takaisin ruokavalioosi.

Jos sinun on vaikea löytää oireiden aiheuttajat itse, käy ravitsemusterapeutilla, joka osaa neuvoa niiden selvittämisessä.

2. Vältä keinomakeutusta

Osalla ihmisiä jatkuvat ilmavaivat voivat johtua keinomakeutusaineita sisältävien ruokien syömisestä.

Enemmistöllä ihmisistä on bakteerikantoja, jotka pystyvät pilkkomaan ja käyttämään keinomakeutusaineita ravinnokseen. Reilulla kolmanneksella aikuisista kantoja ei kuitenkaan ole. Heillä keinomakeutusaineet eivät imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa suolistomikrobit käyttävät niitä ravinnokseen ja tuottavat samalla kaasuja.

Keinomakeutusta käytetään erityisesti makeisissa, purukumeissa, virvoitusjuomissa, energiajuomissa sekä marjamehuissa ja -keitoissa. Jos pakkauksessa on merkintä ”sokeriton”, se todennäköisesti sisältää keinomakeutusaineita.

Lue pakkausten tuoteselosteet huolellisesti. Esimerkiksi ksylitolin, mannitolin, sorbitolin, maltitolin, fruktoosin, stevian ja aspartaamin käytön vähentämistä tai välttämistä kannattaa kokeilla. Jätä niitä sisältävä tuote pariksi viikoksi pois ruokavaliostasi ja seuraa, helpottavatko oireet.

Purukumin jauhaminen puolestaan voi aiheuttaa ilmavaivoja myös siksi, että jauhaessa suolistoon kulkeutuu tiedostamatta ilmaa. Kokeile jättää purkat vähäksi aikaa kokonaan pois.

Lue myös: Haluatko syödä makeaa hyvällä omallatunnolla? Näin makeutat ilman valkoista sokeria

3. Jätä pois laktoosi

Sairauksista ilmavaivoja aiheuttaa erityisesti laktoosi-intoleranssi eli maitosokerin imeytymishäiriö. Osalla ihmisiä sairaus voi olla hyvin vähäoireinen, minkä takia oireilua saattaa olla vaikea yhdistää maitotuotteisiin.

Laktoosi-intoleranssia ei välttämättä tarvitse tutkia laboratoriossa, sillä sen voi tutkia myös itse. Jätä tavalliset maitosokeria sisältävät maitotuotteet pois kahdeksi viikoksi ja käytä niiden sijaan kokonaan laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita. Jos ilmavaivat vähenevät, maitosokerin välttämistä on hyvä jatkaa.

Paukuttelun taustalla saattaa olla myös autoimmuunisairaus keliakia, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion. Keliakia on aina syytä tutkia lääkärin vastaanotolla.

Kun pidät päivän mittaan säännöllisiä jaloittelutaukoja, ruoansulatus paranee. Se voi vähentää myös ilmavaivojen määrää.

4. Vähennä istumista

Istuma-asennossa vatsaontelon tilavuus on kaikkein pienimmillään. Silloin suolisto on väkisin painuksissa, mikä heikentää suoliston normaalia supistelutoimintaa. Samalla kaasun eteneminen suolistossa voi hidastua. Kaikenlainen liikunta stimuloi suolta ja parantaa aineenvaihduntaa.

Pidä päivän aikana jaloittelutaukoja ja työskentele seisomapöydän ääressä, jos mahdollista. Harrasta vapaa-ajalla itsellesi mieluista liikuntaa.

5. Hyvästele hiilihappo

Kaikki hiilihapolliset juomat sisältävät kaasua, josta usein päästään eroon röyhtäilemällä. Osa poreilusta vapautuu kuitenkin vasta vatsassa, josta kaasu kulkee eteenpäin ohutsuoleen ja paksusuoleen.

Jos haluat vähentää suolistokaasujen määrää, vältä hiilihapotettuja juomia kokonaan. Juo janoon mieluummin puhdasta vettä.

6. Aktivoi pallealihas

Varsinkin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä on usein turvotusta ja siitä johtuvia ilmavaivoja. Vatsan turvotus voi johtua siitä, että pallealihaksen toiminta on häiriintynyt. Jos pallealihas ei toimi kunnolla, kaasut eivät pääse suolistossa liikkumaan normaaliin tapaan eteenpäin.

Opettele palleahengitystä. Kun opit käyttämään tehostetusti pallealihasta hengittäessäsi, sen toimintahäiriö korjaantuu ja samalla ruoansulatus paranee. Ohjeet palleahengitykseen löydät esimerkiksi tästä jutusta.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova Oulun Terveystalosta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi