Apu Terveys

Ummetus on aihe, josta puhutaan liian vähän

Ummetus on aihe, josta puhutaan liian vähän
Ummetus on yleinen vaiva, josta ei puhuta tarpeeksi. Perinteisten ohjeiden lisäksi moni kaipaa parannusta suolen toimintaan.
Julkaistu 23.10.2019

Länsimaisen lääketieteen isäksi kutsuttu Hippokrates on tiettävästi todennut, että huono ruoansulatus on kaiken pahan alku. Ihan näin pitkälle en olisi valmis menemään, mutta kyllä vatsan ja suoliston tasapaino on hyvän olon ja toimintakyvyn keskeinen tekijä. Kroonisista vaikeista vaivoista kärsivät tietävät, mistä puhun.

Ummetus on hyvin yleinen, mutta harvoin esillä oleva vaiva. Nykyään puhutaan enemmän suolistosyövästä ja -tulehduksista. Ummetuksesta kärsii jatkuvasti noin 14 prosenttia ihmisistä. Perinteiset ohjeet – riittävä juominen, säännöllinen liikunta ja kuidun määrän lisääminen – ovat lähtökohtaisesti hyviä, mutta monet kaipaavat silti parannusta suolensa toimintaan.

Mieleni tekeekin täsmentää vanhoja neuvoja. Usein luullaan, että vihannekset, marjat ja hedelmät toisivat helposti riittävän määrän kuitua. Näin ei kuitenkaan ole. Kasviksissa ja hedelmissä on kuitua keskimäärin 2–3 grammaa 100 grammassa. Suomalainen syö näitä hevi-osaston tuotteita keskimäärin noin 350 grammaa päivässä, joten kuidun saanti niistä jää 7–10 grammaan päivässä. Edes puoli kiloa päivässä ei vie maaliin. Tavoite on minimissään 25 grammaa kuitua päivässä ja kovasta vatsasta kärsivällä 30 grammaa.

Parhaita kuidun lähteitä ovat täysjyvätuotteet. Niiden lisäksi erilaiset pavut, vihreää salkopapua lukuun ottamatta, ovat kuidunlähteiden kärkipäätä. Kikherne, kidneypapu ja härkäpapu sisältävät keitettynä kuitua 5–7 grammaa 100 grammaa kohden – kolme kertaa enemmän kuin tumma pasta. Siksi esimerkiksi Nyhtökaurassa ja Härkiksessä on hyvä määrä paitsi proteiinia myös kuitua.

Välillä on tarvetta lisäkuiduille. Erityisesti psyllium­kuitu sekä vehnän ja rukiin leseet ovat hyviä edistämään vatsan toimintaa. Suositan aloittamaan pienellä annoksella ja lisäämään määrää kahden viikon välein, sillä suoli vaatii aikansa totutellessaan uusiin tulokkaisiin.

Suositeltavaa on myös jakaa annos kahteen, aamu- ja ilta-annokseen. Jos kärsii ummetuksen lisäksi ärtyvästä suolesta, vehnän ja rukiin leseet voivat valitettavasti lisätä kaasun tuottoa, kipua ja turvottelua.

Jonkin verran puhutaan myös kovaa vatsaa helpottavista tai ummetusta pahentavista elintarvikkeista. Niiden vaikutukset ovat toki yksilöllisiä, mutta kahvi saa tunnetusti monen vatsan toimimaan.

Yllättävää kyllä, myös pari kolme kiivihedelmää päivässä on tutkimusten mukaan erinomainen kovan vatsan hoito, myös ärtyvää suolta potevalla. Luumut sopivat niille, joille luumujen sorbitoli ei aiheuta ilmavaivoja tai jotain muuta ikävää liitännäisilmiötä.

Tässä kolumnissa on mahdotonta listata kaikkia keinoja, joilla kovan vatsan toimintaa voi elvyttää. Yhden haluan kuitenkin vielä mainita: ehdotan paluuta ajassa taaksepäin.

Perinteinen itämainen kyykkyasento tarvetta hoitaessa helpottaa tapahtumaa. Sijoita molemmat kantapäät 20–40 senttimetriä korkean jakkaran tai muun alustan päälle, kun istut seuraavan kerran posliiniselle. Näin suolen loppuosa suoristuu. Huomaat, että vähempikin puristus riittää.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti, FT, MBA.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 8/2019.

Kommentoi »