Lannerangan välilevyn pullistuma on yleensä selkärangan alempien nikamien välissä olevan välilevyn rakenteellinen vaurio, jossa välilevyn pehmyt sisältö pullistuu selkäydinkanavaan painaen hermoja ja aiheuttaen kipuoireita. Välilevyn rakenteiden rappeutuminen kuuluu ikääntymiseen, se on useimmiten hyvänlaatuista ja oireilu vähenee vuosien kuluessa.
Kansan suussa vaiva kulkee iskiaksen nimellä, mutta iskiaksen eli hermojen puristustilan voi aiheuttaa välilevyn pullistuman lisäksi myös esimerkiksi tulehdus. Iskias on siis oire, jonka mm. välilevyn pullistuma aiheuttaa.
Välilevyn pullistuman aiheuttaja
Välilevyn pullistuma voi olla tapaturman aiheuttama, mutta useammin taustalta löytyy välilevyn rakenteen vähittäinen rappeutuminen. Rakenteellinen heikkous johtaa välilevyn pehmeän sisällön pullistumiseen selkäydinkanavan suuntaan (tyrä), jossa se aiheuttaa hermojuurten puristusta ja säteilykipuja.
- Miten välilevyn pullistumaa hoidetaan? Lue välilevyn pullistuman eri hoitomuodoista
On myös esitetty teorioita siitä, että välilevyn pehmeä sisusmateriaali olisi hermoja ärsyttävää, jolloin tyypillisiä oireita voisi tulla sellaisissakin tilanteissa, joissa selvää juuren puristumista ei pääse tapahtumaan.
- Voiko välilevyn pullistuma periytyä? Lue välilevyn pullistuman periytyvyydestä
Rakenteellinen alttius saattaa edesauttaa välilevyn pullistumien muodostumista. Välilevyn rakenne voi rappeutua perinnöllisten tekijöiden, iän ja muiden riskitekijöiden (esim. tupakoiminen ja liikapaino) yhteisvaikutuksesta ja tilanne voi muuttua akuutiksi fyysisen liikkeen seurauksena: ehkä tyypillisin on jalat suorana tehty raskaan esineen nosto. Tällaisen noston aikana välilevyn paine nousee huomattavasti, ja selkärankaa eteen taittaessa paine pääsee helpoiten purkautumaan taakse eli selkäydinkanavan suuntaan. Tämän vuoksi nostamisen tulisi aina tapahtua jaloilla, ei selällä.
Lähteet:
Iskias, Lääketieteen termit, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Iskias, välilevytyrä, välilevyn pullistuma, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Alaselkäkipu, Käyvän hoidon potilasversio 2014.
Alaselkäkipu, Käypä hoito suositus 2017.
Kipu, Käypä hoito suositus 2017.
Aikuisten alaselkäkipu, Fysiatria, Kustannus Oy Duodecim 2015.
Degeneratiiviset selkäsairaudet, Kirurgia, Kustannus Oy Duodecim 2010.