Tyrä
Tyrä tarkoittaa vatsaontelon sisällön työntymistä vatsanpeitteiden läpi. Yleisimmät tyrät ovat napa- , nivus- , arpi- , reisi- ja palleatyrä.

Tyrällä (hernia) tarkoitetaan vatsaontelon sisällön (suolisto, rasvakudos) työntymistä vatsanpeitteiden läpi luonnollisen tai hankitun aukon kautta. Luonnollisia aukkoja ovat esimerkiksi napa ja nivuskanava, hankittuja aukkoja ovat leikkausarpeen muodostuneet. Esimerkiksi napatyrä on vatsanpeitteissä oleva aukko, josta vatsaontelon sisältöä pullistuu ulospäin.

Lue tyrän oireista.

Tavallisimpia tyriä ovat nivustyrä, napatyrä, arpityrä, palleatyrä ja reisityrä. Tyrä "luiskahtaa esiin" yleensä kun vatsaontelon sisäinen paine äkisti kasvaa: esim. ponnistaessa, nostaessa tai yskiessä. Vastaavasti paineen helpottaessa tyrän pitäisi palautua tai ainakin olla helposti painettavissa takaisin "sisälle".

Lue miten tyrä hoidetaan.

Kureutuneella tyrällä tarkoitetaan tilannetta, jossa pullistunut tyrä ei palaudukaan takaisin, vaan "hirttäytyy" kiinni. Kureutunut tyrä muuttuu kovaksi ja kipeäksi. Kureutuneessa tyrässä oleva suolenmutka saattaa tilanteen pitkittyessä mennä kuolioon ja puhjeta, ellei tilannetta korjata. Kureutunutta tyrää kannattaa yrittää reponoida eli palauttaa painamalla sitä tasaisesti muutaman minuutin. Usein tämä ei onnistu, jolloin päivystysleikkaus on ainoa hoitokeino.

Lähteet:

Mustajoki P. Tyrä, Lääkärikirja Duodecim 2017, Kustannus Oy Duodecim.

Tuuliranta M. Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tuuliranta M. Vatsanpeitteiden tyrät ja niiden yleiset hoitoperiaatteet, Kirurgia, Kustannus Oy Duodecim 2010.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi