Apu Terveys

Tyrä voi olla vuosia lähes oireeton

Tyrä voi olla vuosia lähes oireeton
Tyrä voi olla molemminpuolinen ja pysyä vuosiakin lähes oireettomana. Näin kävi myös Heikille.
Julkaistu: 21.11.2019

Viitisentoista vuotta sitten askolalainen maanviljelijä Heikki Linna, 61, tunsi metsätöitä tehdessään epämääräistä särkyä oikeanpuoleisessa nivusseudussa. Kipukohdan alla oli pikkuruinen pullistuma. Makuu­asennossa se katosi.

Tutkittuaan lääkärikirjaa mies vakuuttui, että kyse oli tyrästä. Hän ei ollut huolissaan, koska särkyä oli vain satunnaisesti eikä pullistuma ollut suuri.

– Se ärsyyntyi vain rasituksessa, esimerkiksi kun tein töitä kumarassa nousten ylös ja alas. Tai silloin kun oikeanpuoleisessa housun- tai haalarintaskussa oli puhelin tai työrukkaset, jotka painoivat tyrää. Kipua tuntui myös joskus, kun kahlasin lumihangessa. Välillä välttelin kivien nostamista, mutta muuten vaiva ei haitannut työntekoa, Heikki Linna kertoo.

Kipu alkoi pahentua vasta viime vuoden syksyllä. Heikki huomasi, että tyrä oli kasvanut kananmunan kokoiseksi. Myös vasemmalle puolelle oli ilmaantunut jo paria vuotta aiemmin pieni pullistuma.

– Tajusin, että nyt asia oli hoidettava, vaikka kipu ei vieläkään ollut jatkuvaa tai voimakasta. Menin ensin terveyskeskukseen. Lääkäri totesi, että tyrä olisi hyvä leikata. Olin samaa mieltä ja sain lähetteen Porvoon sairaalaan.

Työkuntoiseksi parissa viikossa

Sairaalassa todettiin, että tyrä oli molemminpuolinen. Molemmat puolet voitaisiin leikata samalla kertaa nukutuksessa tehtävässä tähystysleikkauksessa. Leikkausaika järjestyi tämän vuoden maaliskuulle.

Heikki meni operoitavaksi rauhallisin mielin ja luotti lääkärien ammattitaitoon. Leikkaus sujui suunnitellusti. Heräämisen jälkeen Heikkiä kuvotti tovin, mutta jo parin tunnin päästä hän pystyi syömään. Seuraavana aamuna hän pääsi kotiin. Heikin laskelmien mukaan hän oli sairaalassa korkeintaan 30 tuntia.

Painavien taakkojen kantamista Heikki varoo yhä, koska hän on oppinut kuuntelemaan kehoaan tarkemmin.

– Lääkäri sanoi, että ei sairaalassa kukaan parane. Niinhän se varmaan on. Ainakin minä palasin mielelläni kotiin.

Aluksi liikkuminen tuntui hieman kehnolta kipujen vuoksi. Leikkaushaavat vaivasivat lähinnä vain silloin, kun ajoi autoa tai istui pitempään kumarassa.

– Kiusallisinta oli oikeastaan se, että syödessäni leipää karkeat jyvät tahtoivat juuttua kitalakeen tai mennä väärään kurkkuun. Tämä yskitti, ja yskiminen tuntui vatsassa ilkeältä, samoin aivastaminen ja nauraminen.

Parin viikon päästä Heikki oli täysin työkuntoinen. Hän oli kuitenkin varovainen ja alkoi tehdä töitä moottorisahalla vasta kuukauden kuluttua.

– Leikkauksesta jäi muistoksi vain pienet arvet. Ne ovat niin huomaamattomat, etten enää oikein muista koko asiaa.

Avun hakeminen kannatti

Jälkitarkastuksessa ei tarvinnut käydä, koska leikkauksesta ei koitunut mitään harmia. Lääkäri varoitti jo etukäteen, että tyrän paikalle voisi tulla pieni kyhmyrä. Se ei kuitenkaan olisi tyrää, vaan rasvaa ja häviäisi itsestään.

– Siihen tulikin pienehkö patti, mutta se ei huolettanut minua. Tiesin, mistä oli kyse. Patti katosi ajan mittaan.

Nykyään Heikki tuntee olonsa täysin terveeksi. Kannatti ehdottomasti hoitaa tyrä pois päiväjärjestyksestä. Nyt hän voi tehdä töitä myös kumarassa ilman kipua.

Painavien taakkojen kantamista Heikki varoo yhä ihan jo siksi, että liiallisesta raatamisesta voi seurata muutakin kremppaa. Hän on myös oppinut kuuntelemaan kehoaan paremmin.

– Onneksi sain itsestäni niin paljon irti, että hain apua, ennen kuin tyrä kasvoi suuremmaksi. Sedilläni oli samaa vaivaa, mutta he eivät koskaan menneet leikkaukseen, koska heitä pelotti. Voin kokemukseni perusteella vakuuttaa, että pelko on turhaa. Sain alusta loppuun hyvää hoitoa. Operaatio oli nopea ja toipilasaika lyhyt – ja elämä ilman tyrää on huomattavasti mukavampaa, Heikki Linna sanoo.

Tyräleikkauksen jälkeen

  • Liikkuminen onnistuu tavallisesti melko normaalisti. Kipu vaatii lääkitystä erityisesti ensimmäisten vuorokausien ajan. Toipumisvauhti on hyvin yksilöllinen.
  • Ponnistelu- ja nostorajoitukset eivät tutkimusten mukaan ole tarpeen tukiverkon kanssa tehdyn nivustyräleikkauksen jälkeen. Harrastuksiin ja työhön voi palata heti voinnin salliessa.
  • Jälkiongelmista tavallisimpia ovat haavatulehdukset, mustelmat ja kudosnestekertymät haava­-alueella. Ne ovat yleensä helposti hoidettavissa.
  • Pienelle osalle kehittyy kroonista arpikipua nivustyräleikkauksen jälkeen. Yleensä kipu helpottaa ajan myötä, mutta pitkittyessään se voi vaatia lääkärin arvion ja joskus uusintaleikkauksen.

Asiantuntija: Vatsaelinkirurgi, apulaisylilääkäri Jukka Harju, HYKS Vatsakeskus.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 7/2019.

Kommentoi »