Terve.fi

Mitä tehdä kun tyrä vaivaa?

Mitä tehdä kun tyrä vaivaa?
Tyrä tarkoittaa reikää, joka muodostuu joko luontaisesti heikkoon tai aiemman leikkauksen heikentämään kohtaan vatsaontelon seinämässä. Tyräpullistuman sisältö on pääasiassa suolta ja vatsapaidan rasvaa.
Julkaistu: 8.2.2012

Tyrä ilmestyy tavallisimmin nivukseen, napaan tai leikkausarpeen. Se ilmenee pehmeänä pattina, joka häviää maatessa tai kädellä painamalla. Tyriä esiintyy kaikenikäisillä, mutta iän karttuessa esiintyvyys lisääntyy.

Reikä vatsaontelon seinämässä

Tyrä tarkoittaa reikää, joka muodostuu joko luontaisesti heikkoon tai aiemman leikkauksen heikentämään kohtaan vatsaontelon seinämässä. Tyräpullistuman sisältö on pääasiassa suolta ja vatsapaidan rasvaa.

Nivustyrä pullistuu nivuskanavan takaseinästä tai kiveksen laskeutumistiestä ja tuntuu pattina nivuksessa häpyluun vieressä. Nivustyrä voi nivuskanavaa pitkin ulottua kivespussiin saakka. Nivustyrä on yleisempi miehillä esiintyen joko toispuoleisena tai harvemmin molemmissa nivuksissa. Kolmas heikko kohta nivusalueella on nivussiteen alapuolella. Sinne tuleva ns. reisityrä on yleensä pieni, jopa huomaamaton ja herkkä kuroutumaan.

Napatyrä kehittyy aukkoon, mikä on jäänne napanuorasta. Hoikalla potilaalla napatyrän reunat ovat tunnettavissa, mikä hyvin havainnollistaa, että kyseessä on reikä lihaskalvossa. Pienillä lapsilla napatyrä voi umpeutua neljään ikävuoteen mennessä, sitä vanhemmilla spontaania paranemista ei tapahdu.

Arpityrä kehittyy aiempaan leikkausarpeen eli periaatteessa mihin tahansa vatsan alueella. Avatun vatsanpeitteen arpi on aina alkuperäistä heikompi ja siten altis tyrälle. Vatsaleikkauksen jälkeisiä hoito-ohjeita onkin syytä noudattaa tyrän ehkäisemiseksi.

Tyrä voi kureutua

Tyrän oireet vaihtelevat oireettomasta hankaliin kipuihin. Iso osa tyristä on vähäoireisia ja joskus potilas ei ole edes huomannut tyrää ennen kuin joku on huomauttanut. Tyypillisesti tyrät oireilevat kipuna tai epämiellyttävänä tuntemuksena liikuntaharrastuksissa tai fyysistä työtä tehdessä, mutta toisinaan tyrä voi olla kipeä levätessäkin.

Tyrän kureutuminen tarkoittaa tyrän juuttumista tyräporttiin kiinni ja turvottuaan se ei enää mahdu palautumaan. Tällöin tyrä kovettuu ja voi olla erittäin kipeä. Suolenmutkan kureutuminen voi aiheuttaa suolitukoksen ja tilanteen pitkittyessä suolen kuolion.

Tyrän kipeytyessä äkillisesti onkin lähdettävä heti lääkäriin. Päivystyksellinen leikkaus on välttämätön, ellei tyrä palaudu muutaman tunnin kuluessa. Ensiapuna makuuasento, kipulääkitys sekä pyrkimys palauttaa tyrä hitaalla ja tasaisella painamisella voi laukaista tilanteen.

Tyrä paranee vain leikkauksella

Tyrän tutkiminen on helppoa ja lähes aina diagnoosiin päästään pelkällä lääkärin tutkimuksella. Usein potilas diagnosoi tyrän itsekin. Epäselvissä tilanteissa alueen voi tutkia esimerkiksi ultraäänellä, koska pullistuman syy voi olla muukin kuin tyrä, esimerkiksi rasvapatti eli lipooma.

Tyrä ei parane itsestään. Tyrän hoito on leikkaus tai joissain tapauksissa tyrävyö. Oireetonta tyrää ei tarvitse hoitaa mitenkään. Kuitenkin käytännössä, varsinkin nuoremmilla potilailla, oireettomatkin tyrät tulevat leikatuksi. Toisaalta vähäoireista napatyrää jäädään usein seuraamaan.

Leikkauksessa tyräportti suljetaan sulamattomalla verkolla ompelemalla verkko kiinni lihaskalvon alle. Ainoastaan pienet napatyrät ja lapsipotilaiden tyrät korjataan ilman verkkoa. Suuri osa tyristä leikataan päiväkirurgisesti, mikä tarkoittaa kotiin pääsyä jo samana päivänä.

Leikkaukset ovat keventyneet viime vuosina tähystystekniikan kehittymisen myötä. Isotkin arpityrät voidaan korjata muutaman vain 1-2 cm haavan kautta.

Mikä ihmeen tyrä?

  • Tyrä on vatsaontelon seinämän reikä, mistä pullistuu suolta tai rasvaa
  • Tyrä ilmenee ihonalaisen pattina, joka häviää maatessa tai painamalla
  • Nivus- ja napatyrät ovat yleisimmät tyrät
  • Arpityrä voi kehittyä mihin tahansa vatsan alueelle
  • Leikkaus on ainoa tapa parantaa tyrä, oireetonta ei välttämättä tarvitse hoitaa
  • Napa- ja nivustyrän leikkaus on yleensä päiväkirurginen
  • Kureutuessaan tyrä kipeytyy, kovettuu ja voi aiheuttaa suolitukoksen ja -puhkeaman
  • Kureutunut tyrä on leikattava päivystyksenä
Kommentoi »