Joka kolmas suomalaismies on eläkeikään ehtiessään kärsinyt tai kärsii nivustyrästä, 80-vuotiaista jo joka toinen. Tyrä tuntuu usein kipuna ja näyttää rumana pullistumana nivusissa. Hoitamattomana se saattaa olla kohtalokaskin, jos tyrä kuroutuu ja suoli jää puristuksiin. Nivustyrä voidaan kuitenkin hoitaa helposti leikkauksella.
Suuri osa ihmisistä uskoo erheellisesti, että tyrä johtuu raskaasta työstä ja ponnisteluista esimerkiksi raskaiden matkalaukkujen kanssa. Tyriä on kuitenkin lihaskunnoltaan hyvillä ammattiurheilijoilla siinä, missä näyttöpäätteen ääressä istuvilla valkokaulustyöntekijöilläkin. Tyrä aiheutuukin yksinkertaisesti siitä, että pystyasento rasittaa heikentynyttä alavatsarakennetta.
- Lue myös palleatyrästä.
Nivustyrässä on kyse pitkälti perintötekijöistä johtuvasta rakenteellisesta heikkoudesta. Alavatsa ei repeydy, vaan venyy ja näin heikentyneelle alueelle syntyy tyräportti. Siitä työntyy suolta tai kudosta aiheuttaen ulospäin näkyvän pullistuman nivusissa. Vaiva kiusaa etupäässä miehiä.
- Naiset ovat tässä suhteessa rakenteellisesti vahvempia. Vain vajaa kymmenes tyräpotilaista on naisia. He oireilevat vähemmän ja heillä kyse on useimmiten niin sanotusta reisityrästä. Iäkkäämmillä naisilla kovien vatsakipujen aiheuttajaksi saattaa paljastua tällainen reisityrä, joka nimensä mukaan ilmenee reidessä heti nivustaipeen alapuolella, nivustyräleikkauksiin erikoistunut kirurgi Ilari Airo Helsingin Diacorista kertoo.
Niin sanottu suora nivustyrä työntyy nivuskanavan pohjan läpi heti häpyluun vierestä. Se on usein isohko ja molemminpuolinen. Epäsuora tyrä työntyy nivuskanavassa kivespussia kohti. Ilari Airon mukaan asiantuntijankin on usein vaikea päältä päin varmasti sanoa, kumman tyyppisestä tyrästä on kulloinkin kyse.
Ompeleista nailonverkkoon
- Perinteisessä avoleikkauksessa venynyt kohta korjataan ompelemalla vatsalihakset nivussiteeseen. Näin toisiinsa liitetään kaksi kudosta, jotka eivät anatomisesti kuitenkaan kuulu yhteen. Tästä toimenpiteestä toipuminen vie aikaa ja tyrä uusiutuu helposti, Ilari Airo sanoo ja kertoo uransa aikana hoitaneensa miespotilaan, jolta tyrä oli korjattu aiemmin 13 kertaa.
Tätä nykyä nivustyrät hoidetaan yleisesti nailonverkon avulla. Avoleikkauksessa verkko tulee vatsalihasten ulkopinnalle heti ihon alle. Se ommellaan kiinni lihakseen.
Ylipaineistetussa pienessä tilassa tehdyssä tähystysleikkauksessa verkko sen sijaan pannaan vatsakalvon ja lihaskalvon väliselle alueelle. Verkko ulottuu vatsan keskeltä ylisuoliluun harjan. Verkkoa ei kiinnitetä elimistöön, vaan vatsaontelon oma paine pitää sen paikallaan. Näin hoidettu tyrä ei myöskään yleensä uusiudu.
Tähystysleikkauksesta toipuu nopeasti
Maailmanlaajuisesti suuri osa tyräleikkauksista tehdään edelleen avoleikkauksina. Ilari Airo on kuitenkin tehnyt ensimmäiset leikkaukset uudella tekniikalla jo viitisentoista vuotta sitten ja on nyt hoitanut menetelmällä pari tuhatta potilasta. Kokemuksesta hän puhuu painokkaasti tähystysleikkausten puolesta.
- Tähystysleikkaus tehdään yleensä nukutuksessa, mutta aamulla hoidettu potilas pääsee saattajan mukana jo illaksi kotiin. Periaatteessa kaikki normaali liikunta on sallittu jo seuraavana päivänä.
Sairausloman pituus tähystysleikkauksen jälkeen on vain viikko, kun se avoleikkauksen jälkeen näyttää olevan 4-6 viikkoa. Mustelmia ja turvotusta saattaa näkyä leikkausalueella sekä avo- että tähystysleikkauksen jälkeen, mutta ne häviävät yleensä parissa viikossa. Jälkitarkastus tähystysleikkauksen jälkeen on tarpeen vain, jos potilaalla on kipuja tai ongelmia.
Ilari Airo myöntää, että raha on kuitenkin asiassa suurin mutta. Tähystysleikkaus maksaa avoleikkausta enemmän. Kansantaloudellisesti katsottuna tilanne on kuitenkin toisin.
- Useiden tutkimusten mukaan potilaan hoito vanhalla menetelmällä, sairauslomat ja mahdollinen uusintaleikkaus maksavat kuitenkin yhteensä enemmän kuin tähystysleikkaus ja sen jälkeinen lyhyt sairausloma. Esimerkiksi Englannissa on annettu suositus, ettei molemminpuolista tai uusiutunutta tyrää pitäisi hoitaa avoleikkauksella. Meillä leikkaustekniikoissa on sairaalakohtaisia eroja.
Mies, hoida tyräsi ajoissa
Mitä aiemmin tyrä hoidetaan, sen helpompi. Yhä vielä melkoinen osa miehistä sinnittelee kuitenkin tyränsä kanssa turhan pitkään. Joka vuosi Ilari Airo törmää ainakin yhteen potilaaseen, jolla tyrän aiheuttama pullistuma on pään kokoinen ja housutkin on teetetty vuosikaudet “tyrämitoituksella”.
Miehet lykkäävät tyrävaivansa hoitoa osin siksi, ettei sen katsota uhkaavan henkeä siinä missä vaikkapa sydänvian. Iän myötä esimerkiksi eturauhasvaivat lisäävät kuitenkin miehen virtsaamisvaikeuksia, eikä hoitamaton tyrä ainakaan helpota tilannetta. Tyrän “iän” karttuessa myös kureutumisriksi kasvaa ja vanhin Ilari Airon leikkaama tyräpotilas onkin ollut 104-vuotias.