Terve.fi

3-vuotiaan napatyrä

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup
Julkaistu: 17.2.2012

Kysymys:

Pojallamme on ollut pikkuvauvasta saakka pieni napatyrä. Parivuotiaana lääkäri katsoi tyrää ja totesi sen “todella pieneksi”. Se tulee esiin lapsen ponnistellessa, itkiessä kovasti ym., ja sen saa sormella painettua sisään.Kooltaan ulos työntyvä osa on ehkä pikkurillin pään kokoinen. Nyt 3v. neuvolassa unohdin kysyä terveydenhoitajalta asiasta ja mietinkin, pitääkö tällainen hyvin pieni tyrä leikata jossain vaiheessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos tyrä ei lasta häiritse, niin voisi vielä odotella. Voi nimittäin vielä hävitä itsekseen. 4-5 vuoden ikäisellä napatyrä ei enää sulkeudu, joten silloin leikkaushoito tulee kyseeseen. Voi olla, että joku lastenkirurgi teksi jo nyt leikkauspäätöksen, mutta suosittelisin kuitenkin vielä seuraamaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.