Sairaudet

Palleatyrä eli hiatushernia

Mikä palleatyrä (hiatushernia) on? Miten palleatyrä oireilee? Nielemishäiriöt, rintakipu ja nopea täyttymisen tunne ruokaillessa. Palleatyrä voi olla myös oireeton. Lue lisää palleatyrästä.

Teksti Toimitus
26.8.2009 Terve.fi

Palleatyrästä puhutaan, kun osa mahalaukusta työntyy palleatason yläpuolelle rintaonteloon palleassa olevan laajentuneen aukon (lat. hiatus) kautta. Yleensä se syntyy iän myötä tukirakenteiden venyttyessä. Lihavuus, pitkällinen fyysinen raskas ponnistelu ja raskaus ovat riskitekijöitä palleatyrän kehittymisen kannalta.

Palletyriä on kahdenlaisia: liukutyrät (90 %) ja paraesofageaaliset tyrät. Tyrät voidaan helposti todeta mahalaukun tähystyksessä.

Valtaosa palleatyräpotilaista on oireettomia, mutta jopa 70 prosentilla refluksitautia sairastavista ja 50 – 90 prosentilla ruokatorventulehduspotilaista on palleatyrä eli se altistaa refluksitaudin syntymiselle. Pieni, yhden – kahden sentin kokoinen tyrä harvoin aiheuttaa oireita.

Oireita ovat nopea täyttymisen tunne ylävatsalla ruokaillessa, nielemishäiriöt, mahanesteen nousu suuhun, rintakipu ja jopa hidas anemisoituminen (tyräaukon reunat aiheuttavat sillä alueella olevan mahalaukun seinämien puristumisen pitkäaikaisesti, joka puolestaan johtaa limakalvon haavautumiseen ja vuotoon).

Oireetonta tyrää ei tarvitse hoitaa, mutta kookas, oireita aiheuttava liukutyyppinen tyrä leikataan.

Leikkauksessa väljä pallea-aukko kiristetään. Koska nämä potilaat kärsivät lähes aina myös refluksitaudista, leikkauksessa tehdään myös antirefluksioperaatio eli fundoplikaatio. Fundoplikaatiossa mahalaukun yläosa laitetaan kiertämään ruokatorven alaosan ympäri parantamaan ulkoapäin ruokatorven alasulkijan toimintaa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi