Terve.fi

Mitä lihavuus on?

Mitä lihavuus on?
Julkaistu 11.11.2005

Lihavuudella tarkoitetaan sellaista kehon koostumusta, jossa rasvan suuri määrä aiheuttaa terveydellisiä ongelmia. Lihomisen syy on yksinkertainen: ruuasta saatu energiamäärä on pitkään ollut suurempi kuin energian kulutus. Ainoa keino tasapainon saavuttamiseksi olisi suun kautta saatavan energian rajoittaminen tai kulutuksen lisääminen lisäliikunnalla.

Lihavuuden syntymiseen vaikuttaa vähäinen fyysinen aktiivisuus, jonka seurauksena energiaa ei kulu sitä määrää, joka syömällä saadaan. Käyttämätön energia muuttuu vararavinnoksi eli rasvaksi. Yhteiskunnan teknistymisen seurauksena ruumiillinen työ kuluttaa energiaa entistä vähemmin. Sen paremmin hyötyliikunta kuin lisääntynyt vapaa-ajan liikuntakaan eivät pysty kuluttamaan kaikkea vararavintoa. Ainoa keino tasapainon saavuttamiseksi olisi suun kautta saatavan energian rajoittaminen.

Painoindeksi (Body Mass Index, BMI) on käytetyin ja käyttökelpoisin painoon perustuva lihavuuden ja laihuuden osoitin. Normaalipainoisen painoindeksin pitäisi olla välillä 18,5 – 24,9.

Painoindeksiluokat aikuisilla ovat seuraavat:

Normaalia alhaisempi paino

18,4 tai alle

Normaali paino

18,5 – 24,9

Lievä lihavuus

25,0 – 29,9

Merkittävä lihavuus

30,0 – 34,9

Vaikea lihavuus

35,0 – 39,9

Sairaalloinen lihavuus

40,0 tai yli

Kansantauti

Lihavuus on kasvava terveysongelma useimmissa länsimaissa. Suomessa lihavuus on yleistynyt niin aikuisten kuin lastenkin keskuudessa. Jonkin asteista lihavuutta (painoindeksi yli 25,0) on kahdella miehellä kolmesta ja naisista joka toisella.

Perintötekijöiden osuutta lihavuudessa on tutkittu vertailevilla kaksos-, adoptio- sekä perhetutkimuksilla. Perintötekijät ovat lihavuuden syynä vain yhdessä tapauksessa kolmesta. Lihavuus on siis useimmissa tapauksissa itse aiheutettua.

Lihavuuden myötä lisääntyvät monet sairaudet. Lihavuudella on yhteys ainakin aikuistyypin diabetekseen, sepelvaltimotautiin, verenpainetautiin, sappikiviin, useisiin syöpiin, metaboliseen oireyhtymään ja nivelrikkoon.

Normaalipaino

Normaalipainoksi on määritelty paino, joka on terveyden kannalta paras. Aikuisten normaalipainon rajoiksi on sovittu painoindeksin luvut 18,5 – 24,9. Painoindeksin rajojen alittumiseen tai ylittymiseen liittyy terveydellisiä haittoja.

Lihaksikkailla urheilijoilla painoindeksit ovat normaalia suurempia suuren lihasmassan vuoksi.

Liikapaino, lihavuus

Lihavuudesta puhutaan, kun painoindeksi nousee yli lukeman 25,0.

Lieväksi lihavuudeksi määritellään painoindeksi 25,0-29,9. Tämä on varoitus kertyvistä kiloista, ylipainosta ja sairastumisen vaarasta. Sairauksien vaara on suurentunut, etenkin jos kilot ovat keskivartalolihavuuden muodossa tai tilaan liittyy kohonnut verenpaine, poikkeavat rasva-arvot tai aikuistyypin diabetes. Painoindeksin lukema 27,0 vastaa normaalikokoisella miehellä noin 10 kilon ja naisella noin 8 kilon ylipainoa.

Merkittävää lihavuus on, kun painoindeksi on 30,0-34,9. Nyt on jo kysymys selvästä lihavuudesta ja mitä enemmän indeksi ylittää tämän rajan, sitä vakavampaa lihavuus on. Koska sairastumisen vaara on suurentunut, laihduttaminen on aiheellista. Merkittävän lihavuuden alarajalla ylipainoa on normaalikokoisella miehellä noin 20 kiloa ja naisella noin 17 kiloa.

Vaikea lihavuus on painoindeksin lukemissa 35,0-39,9. Sairastumisen vaara on selvästi suurentunut. Ylipainosta alkaa olla haittaa jo päivittäisissä toimissa.

Sairaalloiseksi lihavuus katsotaan silloin, kun painoindeksi nousee yli lukeman 40,0. Ylimääräistä rasvaa alkaa tällöin olla jo 40 – 50 kiloa ja sairastumisen vaara on erittäin selvästi suurentunut.

Vyötärölihavuus

Vatsaontelon sisään kertynyt liikarasva kasvattaa vyötärön ympärysmittaa. Tällainen “omenalihavuus” on miehille tyypillisempää kuin naisille, joille ylimääräiset kilot kertyvät usein reisiin ja lanteille (“päärynälihavuus”).

Miehillä vyötärön ympärysmitan kasvaminen yli 100 senttimetrin ja naisilla yli 90 senttimetrin merkitsee huomattavaa vaaraa sairastua moniin sairauksiin. Jo 93-102 cm mitta miehillä ja 80-89 cm mitta naisilla lisää sairastumisvaaraa. Vyötärön ympärysmitta mitataan lonkka- ja kylkiluiden puolivälin korkeudelta uloshengityksen loppuvaiheessa, mieluiten avustajan mittaamana.

Vyötärön ympärysmitan mukaiset riskirajat ovat seuraavat:

Naiset

Miehet

Normaali riski

79 cm tai alle

93 cm tai alle

Lievästi kohonnut riski

80-89 cm

94-102 cm

Huomattavasti kohonnut riski

90 cm tai yli

103 cm tai yli

Lihavuuden terveyshaittoja arvioitaessa vyötärön mittaaminen täydentää painoindeksin lukuja. Ongelmallista omenalihavuudessa on se rasvakudos, jota kertyy vatsaontelon sisään, sisäelinten väliin, koska sinne kertyvät rasvasolut ovat aineenvaihdunnaltaan erilaisia kuin muut rasvasolut. Vyötärölihavuuden riskeistä, ks. metabolinen oireyhtymä

Esimerkki: Jos 175 cm pitkä mies, joka painaa 90 kiloa (liikapainoa 15 kg), laihtuu 5 kiloa, haitallinen vatsaontelon sisäinen rasva vähenee jopa 40-50 .

Lapset ja nuoret

Lasten ja nuorten lihavuuden asteita on vaikea tutkia kasvun ja siihen liittyvien kehon muutosten takia.

Aikuisten painoindeksi ei sovellu kasvuikäisten arviointiin. Lapsia ja nuoria varten on vasta äskettäin kehitetty maakohtaisiin kasvutietoihin perustuvia ikäriippuvaisia painoindeksejä. Paljon on käytetty ns. suhteellista painoa (esim. lapsi on lihava, jos hänen painonsa on yli 20 suurempi kuin pituutta vastaava keskipaino).

Jotakin on saatu selville mittaamalla ihopoimuja. Aikuisten kohdalla tämä mittausmenetelmä ei ole ensisijainen lihavuuden arvioinnissa.

Koska lihavuuuden määritelmät eivät ole lapsilla ja nuorilla vakiintuneet, ei lihavuuden yleisyydestä ole kattavaa tietoa. Noin 13 % koulun aloittavista lapsista oli tuoreen suomalaisen tutkimuksen mukaan lihavia (eli suhteellinen paino oli yli 20% suurempi kuin pituutta vastaava keskipaino).

Lihaville lapsille kasaantuu moninverroin sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöitä, jotka näkyvät mm. veren rasva-arvoissa, verenpainetasoissa, kohonneena verenpaineena ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöinä. Lisäksi pitkittyvä lapsen lihavuus lisää aikuisikään jatkuvan lihavuuden vaaraa.

Vain vaikeassa lapsuuden lihavuudessa pyritään painon laskuun, yleensä tavoitteeksi riittää painon ylläpito, jolloin suhteellinen paino laskee pituuden kasvaessa.

Ruokahalun hillintä

Kommentoi »