Terve.fi

Revenneet vatsalihakset

LT, plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Timo Pakkanen
Julkaistu: 8.4.2015

Kysymys:

Hei,

Olen 32-vuotias kahden lapsen äiti. Ensimmäisessä raskaudessa vatsalihakseni repesivät eivätkä ne kuroutuneet umpee toisenkaan lapsen jälkeen. Vatsalihaksissa tuntuu vähintään yhden sormen levyinen kolo heti ylhäältä asti ja kolo levenee napaa kohti mentäessä. Navan kohdalla kolo on jo vähintään kahden sormen levyinen. Olen treenannut niin syviä kuin suoriakin vatsalihaksia, mutta tällä hetkellä kolo tuntuu ehkä vain suurentuneen. Viimeisestä synnytyksestä on jo reilu 2 vuotta. Vatsaan nousee lihaksia jännittäessä harjanne kylkikaaren keskiosasta napaan asti kolon kohdalle. Olen pienikokoinen ja solakka ruumiinrakenteeltani. Voiko/kannattaako vatsalihaksia lähteä korjaamaan kirurgisesti? Mietin myös kattaako vakuutus mahdollisen korjausleikkauksen jos tyräriski on olemassa..?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vatsalihasten välinen kalvo on heikko kohta, joka antaa tyypillisesti periksi raskauden aikana johtaen suorien vatsalihasten erkanemiseen keskilinjasta ja edelleen vatsan muodon pyöristymiseen. Tämä muutos ei korjaannu lihasharjoituksenkaan avulla vaan korjaus edellyttää tarvittaessa kirurgista hoitoa. Vatsanpeitteiden korjausleikkauksessa palautetaan erkaantuneet lihakset keskilinjaan ja samalla poistetaan ihoylimäärä eli yleensä siirretään napaa ja poistetaan navan alapuolinen, usein arpinen ihoalue. Toimenpiteessä korjataan myös tyrä, mikäli sellainen on kehittynyt. Arpi pyritään sijoittamaan bikinilinjaan. Asiasi kannattaa kuitenkin arvioida plastiikkakirurgin vastaanotolla. Vakuutuksen kattavuus riippuu sopimuksesi vakuutusehdoista ja ne saat selville vakuutusyhtiöstä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.