Terve.fi

outo olo - 33457

Lääketieteen tohtori, Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Jari Remes
Julkaistu: 29.2.2012

Kysymys:

Olen 50v mies ja hakeuduin lääkäriin joulukuun alussa anemian vuoksi. Hb oli silloin 92 ja pian sen jälkeen tähystettiin molemmista päistä. Mitään ei löytynyt muuta kuin palleatyrä. Pian tämä jälkeen alkoivat vatsa oireet, voimakas ripuli päivittäin, jota kesti noin kuukauden. Tämä päättyi siihen, että eräänä iltana kipu oli niin voimakas, että hakeuduin keskussairaalaan. Päivystyksessä löydettiin tulehtunut umpisuoli,joka poistettiin nopeasti. Leikkauksen jälkeen olo oli normaali. Hb oli nousussa runsaan rautatabletin syönnin takia.

Viisi päivää leikkauksen jälkeen minulle tehtiin myöhästynyt ohutsuolen CT- varjoainekuvaus. Sain varjoaineesta allergisen reaktion kuvauksen aikana. Muutama päivä tämän jälkeen alkoivat oudot oireet. Lievää näköhäiriötä ja huimaksen tunnetta ja pahoinvointia. Pian tämän jälkeen alkoi jaloissa ja käsissä vapinan tunnetta. Tätä oloa kestin 3 viikkoa jonka jälkeen hakeuduin lääkäriin. Sairaalakierroksen (neurologi, korvalääkäri) jälkeen ei löydöksiä, jotka selittäisivät oireita. Vatsan MRI kuvassa ei löydöksiä Olen ollut sairaslomalla nyt 6 viikkoa näiden oireiden vuoksi.

Tällähetkellä oireina voimakkaat verenpaineen vaihtelut; Dia 50-120, sys 95-170, tiheä lepopulssi, heikotus, vapinan tunnetta käsissä ja jaloissa vaiheittain. Väsymys ja ahdistus. Toisinaan nokkosrokkoa kasvoissa. Oireet vaihtelevat muutaman päivän välein ja tulevat kohtauksenomaisesti miten sattuu. Pystyn hieman ulkoilemaan ja syömään kohtauksien välissä, muuten vuodepolitaana kotona. Varsin aamuisin voimakkaita pahoinvointikohtauksia.

Työpaikkalääkärillä ei enää konsteja. Pitääkö nyt vaan heittää kirves kaivoon? Bensa on ajettu loppuun ja nyt kuljetaan jo kaasuilla

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä!

On mahdollista, että matala hemoglobiini ei johdukkaan suolistopuolen tihkuttavasta verenvuodosta vaan kenties dieetistä, jossa et ole saanut rautaa tarpeeksi. Oletan, että rautavarastosi on tutkittu verikokeiden kautta samaten se onko ulosteen verinäyteanalyysi positiivinen vaiko negatiivinen. Umpilisäkkeen tulehdusta pidän erillisenä sairautena näistä.

Oirekuvasi selvittämiseen on hankala antaa yksittäisiä toimenpiteitä tahi tutkimuksia. Hakeutuisin sisätautilääkärin vastaanotolle, jossa kuitenkin mietittäisiin uudelleen suolistoasioita. Lisäksi hemoglobiiniarvoasi tulisi monitoroida, että se todellakin nousee, eikä jää paikoilleen tai laske.

Varjoaineesta saamasi allerginen reaktio on ollut välitön ja sen olisi pitänyt jo olla selkeästi ohi eikä pitäisi tulla jälkiseuraamuksia noinkaan pitkällä aikavälillä siitä.

Ehkä alkuun tarkastelisin laskon, munuaisarvot, crp:n, ulosteen verinäytäytteen, kuin myös pienen verenkuvan laboratoriokokeina. Joillekin ihmisille rautatabletin nauttiminen aiheuttaa pahoinvointia, ripulointia ja vaikeita vatsakipuja, jotka kaikki nostanevat verenpaineitta. Obsidan rautatabletit, joissa on rauta helpommin imeytyvässä muodossa, kuin annostelu näillä kerran päivässä saattaa auttaa tilanteeseen.

Voisit kokeilla hyvinkin esim. jättämällä rautablettien nauttimisen viikoksi pois ja seurata poistuvatko oireet. Tämän jälkeen mikäli ne poistuvat voisit nauttia Obsidania (lääkereseptillä) tabletin päivässä.

Rautakuurin tulee olla pitkä 3-6 kk jona aikana rautavarastot täyttyvät. Mikäli minkäänlaisen rautatablettivalmisteen nauttiminen ei luonnistu, on olemassa myös rautatippoja suoraan kielen päälle, josta se imeytyy verenkiertoon ilman suolistokiertoa (Fer-In Sol; 0.6 ml/vrk vaatii lääkereseptin).

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes Lääketieteen tohtori Sisätautien erikoislääkäri Yleislääketieteen erikoislääkäri Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri Suomen Terveystalo Oyj/Vantaan toimipisteet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.