Terve.fi

Tyräkipua?

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu: 20.6.2012

Kysymys:

Olen 37-vuotias perusterve mies. Ei ole koskaan leikattu tms.

Pari viikkoa sitten alkoi tuntua pieni paine oikealla puolella kiveksen laskeutumistien kohdalla nivusissa, vähän kuin silloin kun kives on siellä tiehyessä.

Tänään kävin kokeneella yleislääkärillä, joka ei löytänyt tyrää tunnustelemalla (ei oikeastaan muutakaan mikä voisi säteillä alueelle). Hän sanoi, että voidaan odottaa ja kokeilla lämmittelevää jumppaa ja venyttelyä. Minustakaan ei ole mitään pullistumaa, vain lievä jomotus ja polttelu sillä kohtaa. Vyöllisten housujen pitäminen ja istuminen tuntuvat ärsyttävän, samoin selin makuulla jalka suorana alueelle aiheutuva venytys. Ponnistaminen ei tunnu juuri vaikuttavan. Tuntuu, että parasetamoli tai ibuprofeeni ei auta tuohon kipuun. En ole paljoa syönyt, kokeillut vain.

Jos tämä jatkuu vaan, miten sitä voitaisiin vielä tutkia? Kauanko kannatta odottaa? Kuinka todennäköisesti kyseessä on kuitenkin tyrä?

Voiko tuollainen kipu aiheutua alueen tutkimisesta ja painelemisesta? Muistelen, että joskus kivestä jomotti ainakin yli viikon kun tunnustelin, onko se turvonnut. Lähipiirissäni on ollut joitakin tyrätapauksia, minkä takia olin tunnustellut aluetta.

Mitä leikkaustapaa käytetään, jos esim. todettaisiin hyvin pieni tyrä? Asetetaanko nykyisin aina nailonverkko? Olen lukenut, että tähystys on potilaalle helppo, mutta voi tehdä mahdollisista myöhemmistä leikkauksista vaikeita (ja eikö altista myös haavatyrän syntymiselle myöhemmin)? Ulkopuolinen leikkaushaava taas voi olla pitkään kipeä (vai lopun elämää)?

Miten leikkaus onnistuu voimakasta ahdistusta kokevalle pelkopotilaalle? Pelkkä ajatus sairaalaan leikattavaksi menemisestä pyörryttää, meinaa tulla pakokauhu. Saako julkisella puolella riittävästi helpotusta? Tuostakaan syystä en haluaisi leikkausta, ellei ole jotenkin selvästi osoitettavissa sen tarve.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hmmm

Nivustyrä ei ole vakava sairaus, eikä sitä tarvitse leikata jollei siitä aiheudu selvää vaivaa. Näin ollen nivustyrää sinun ei tarvitse pelätä. Nivustyrän leikkaus on pienempi paha kuin sellainen selkeä ulos pullistuva nivustyrä, jota nyt yleensäkään lähdettäisiin leikkaamaan. Erilaisia nivusseudun kiputiloja ja tuntemuksia tavataan kovin usein, yleensä ne menevät muutamassa viikossa tai kuukaudessa itsestään ohi. Yritä toistaiseksi unohtaa koko asia. Jos vaiva pahenee tai jatkuu vielä syksyllä haittaavana, mene mieluiten kirurgin vastaanotolle näyttäytymään.

Sellainen tyrä, jota täytyy hoitaa eli leikata tuntuu kyllä yleensä kokeneen lääkärin näppeihin. Pitkään jatkuneen nivusseudun vaivassa voidaan tehdä ultraäänitutkimuksia ja jopa tietokonetomografia mahdollisen oireita aiheuttavan vaivan löytämiseksi.

Nivustyrän leikkauksessa asennetaan nykyisin yleensä lähes aina keinoaineverkko, sillä on todettu, että jos lihakset ja lihaskalvot yritetään väkisin ommella venyttäen yhteen aukon päälle, ne usein repeävät vuosien saatossa irti ja tyrä helposti uusiutuu. Normileikkaus on avoleikkaus, tähystysleikkaus on kalliimpi, mutta tyräkorjauksena saattaa olla potilaalle vähemmän leikkauskipuja aiheuttava. Molemmilla on omat haittapuolensa ja komplikaatioriskinsä, mutta jos sinulle nivustyrä tulee, voit arpoa onko parempi olla sen kanssa vai mennä leikkaukseen.

Pelkopotilaita on paljon, lääkkeitä on kaapit pullollaan. On harhakuvitelmaa, että yksityisellä puolella saisit parempaa hoitoa, siellä vain on pakko hyysätä ihmisiä, jotka maksavat itsensä kipeiksi, ja kohtelu voi olla “ylellisempää”, itse hoito voi sen sijaan olla huonompaakin. Pelko pois.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.