Terve.fi

Palleatyrä

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup
Julkaistu: 14.2.2012

Kysymys:

Kahdeksan vuotta sitten kävin vatsalaukun tähystyksessä, jossa minulla todettiin palleatyrä. Lääkkeet eivät ole minua enää auttaneet, ja kävin tänään lisääntyneiden oireiden takia uudelleen tähystyksessä. Nyt kuitenkin lääkäri sanoi, että ruokatorveni näyttää terveeltä ja mitään palleatyrään viittaavaa ei löytynyt. Kysymys kuuluu, voiko palleatyrä parantua ja hävitä itsestään esim. ruokavalion muutoksella? Aloitin vähähiilihydraattisen ruokavalion kuukausi sitten ja oireet ovat puolittuneet.

Näytä vastaus

Vastaus:

Palleatyrä ei taida itsestään hävitä, siihen liittyvät oireet sen sijaan voivat. Palleatyrän diagnosointi saattaa olla tähystyksessä hieman epävarmaa joskus. Sen vuoksi eri tähystyskerroilla tulkinnat löydöksestä saattavat poiketa toisistaan. Ruokatorven limakalvon kunto sen sijaan helpompi tulkita ja jos se on todettu terveeksi, se näin varmasti on. Palleatyrähän on varsin tavallinen löydös. Se ei ole sairaus eikä se välttämättä aiheuta mitään oireita. Närästystä esiintyy potilailla, joilla ei ole palleatyrää ja toisaalta potilailla, joilla on paleatyrä, ei ole useinkaan mitään oireita.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.