Terve.fi

Lasten tyrä

Lasten tyrä
Tyrä muodostuu silloin, kun jokin elin kehon sisällä työntyy toiseen osaan, johon se ei kuulu. Se edellyttää aukkoa tai heikkoutta lihasseinämässä, kudoksessa tai kalvossa, joka normaalisti pitää elimen paikallaan.
Julkaistu: 10.10.2013

Tyrä muodostuu silloin, kun jokin elin kehon sisällä työntyy toiseen osaan, johon se ei kuulu. Se edellyttää aukkoa tai heikkoutta lihasseinämässä, kudoksessa tai kalvossa, joka normaalisti pitää elimen paikallaan.

Tyriä on monentyyppisiä, mutta lasten tyrät ilmenevät tavallisesti vatsan lihasseinämän kahdessa mahdollisesti heikossa kohdassa.

Napatyrä esiintyy napaa ympäröivällä alueella ja nivustyrä nivusten alueella, jossa kivekset laskeutuvat kivespussiin sikiöaikana.

Jos vatsan sisältö painaa heikkoa aluetta, siihen voi muodostua pussi eli tyrä. Tyrä voi sisältää suolta tai vain rasvakudosta. Lapsella voi olla tyrä syntyessään tai tyrä voi kehittyä myöhemmin lapsuuden aikana. Ne voivat muuttaa muotoa lapsen liikkuessa tai ollessa aktiivinen: ne voivat suurentua lapsen itkiessä tai noston tai venytyksen yhteydessä.

Lasten tyrät voivat johtua liikalihavuudesta tai kroonisesta ummetuksesta tai tyrää voi esiintyä, jos lapsi yskii tai huutaa paljon; eli sitä voi aiheuttaa kaikki, mikä lisää painetta vatsassa.

Oireet

Napa- ja nivustyrät ilmenevät yleensä pehmeänä pattina ihon alla.

Napatyrä muodostuu navan alueelle tavallisesti lapsen ensimmäisten elinviikkojen tai -kuukausien aikana.

Tyrä saattaa muuttua näkyvämmäksi päivän aikana ja suurentua, kun lapsi itkee tai ulostaa. Itku ja suolen liike lisäävät painetta vatsassa ja pakottavat vatsan sisäpuolta ulos vatsanseinämän heikon kohdan läpi. Itse tyrä ei ole yleensä kipeä eikä sitä arista.

Nivustyrä muodostuu varhaislapsuudessa nivusten alueelle sekä pojilla että tytöillä tai pojilla alemmaksi kivespussin alueelle.

Nivustyrät ovat yleisempiä pojilla. Tyrät voivat olla isoja tai pieniä ja joko toisella tai molemmilla puolilla nivusissa. Nivustyrä on yleisempi ennenaikaisesti syntyneillä poikavauvoilla. Yleensä tyrä ei vaivaa lasta, ja tyräpussin sisältö palaa helposti takaisin paikalleen.

Kuva: Esimerkki nivustyrästä.

Harvoissa tapauksissa suoli voi jäädä jumiin tyrään eli kuroutua. Seurauksena on voimakas kipu ja se saattaa olla jopa hengenvaarallista, joten se edellyttää välitöntä leikkaushoitoa.

Kuva: Esimerkki kuroutuneesta tyrästä.

Komplikaatiot

Useimmiten napatyrät häviävät ensimmäisten elinvuosien aikana ilman hoitoa.

Nivustyrät eivät yleensä häviä itsestään ja vaarana on suolen kuroutuminen. Kyseessä on kuroutunut tyrä, kun suoli ei pääse palautumaan takaisin vatsaonteloon.

Vaikka useimmat tyrät eivät aiheuta oireita, kuroutunut tyrä voi olla hyvin kipeä, kova, tavallista turvonneempi ja väriltään sinertävä tai punertava. Lapsi voi myös oksentaa. Tämä on vaarallinen tila, koska se voi aiheuttaa suolitukoksen, jolloin verensaanti estyy siihen suolen osaan, joka on kuroutunut tyrään. Silloin suoli voi vaurioitua tai mennä kuolioon.

Kuroutunut tyrä on hätätapaus; se on hoidettava leikkauksella välittömästi, jotta seurauksena ei ole pysyvä suolistovaurio.

Hoito / Mitä tehdä?

Tyrän takia täytyy aina hakeutua lääkäriin.

Napatyrä paranee lähes aina itsestään ajan myötä ilman erikoishoitoa.

Jos tyrä ei parane tai jos se on suuri tai aiheuttaa oireita, tyräportin sulkeminen leikkauksessa saattaa olla aiheellista.

Koska nivustyrät voiva kuroutua, ne korjataan yleensä leikkauksella.

Ennaltaehkäisy

Lasten tyriä on mahdotonta ehkäistä ennalta.

Tyrän kehittymisriskiä voidaan pienentää hoitamalla sairaudet, jotka voivat aiheuttaa tyrän.

Voit pienentää lapsesi tyräriskiä esimerkiksi varmistamalla, että hänen painonsa ei nouse liikaa, hoitamalla lapsen ummetuksen ja viemällä lapsi lääkäriin, jos hänellä on krooninen yskä.

Katso TerveTV:stä video napatyrästä:

Kommentoi »