Terve.fi

Yleistietoa tyrästä

Yleistietoa tyrästä
Tyrä on yleinen vaiva ja osa tyristä voivat olla oireettomia. Lapsilla tyrä voi parantua itsestään. Lue lisää tyrästä.
Teksti
Julkaistu: 5.4.2018

Tyrän aukkoa, josta vatsaontelon sisältöä työntyy vatsanpeitteiden läpi, sanotaan tyräportiksi. Tyräportit syntyvät sinne, missä sidekudos tai lihaskudos on heikentynyt, usein luonnollisten kanavien läheisyyteen tai sitä pitkin. Nivuskanava on juuri tällainen kanava. Vatsaontelon sisäinen paine työntää vatsaontelon sisältöä vatsanpeitteiden heikosta kohdasta.

Tyrän seuranta

Lasten napatyrää jäädään yleensä seuraamaan, sillä ne paranevat usein itsestään. Kureutuneet tyrät luonnollisesti leikataan aina. Yleensäkin jos tyrä aiheuttaa paljon oireita ja potilas on muuten leikkauskelpoinen, on leikkaus aiheellinen. Aikuisilla seurantaan päätyvät yleensä vähäoireiset nivustyrät.

Tyrän yleisyys

Napatyrät ovat pikkulapsilla melko yleisiä, varsinkin keskosilla. Vähintään joka kymmenennellä imeväisellä on napatyrä, joka lähes aina paranee itsekseen. Nivustyrän yleisyys lapsilla on muutama prosentti, mutta kokonaisuudessaan miehistä 27 % saa elinaikanansa nivustyrän ja naisista 3 %. Reisityrät ovat paljon harvinaisempia. Palleatyrät ovat myös yleisiä, eritoten liukutyrä (tyyppi 1), joka on noin yhdeksän kertaa tavallisempi kuin pussin muodostava palleatyrä. Tosin palleatyrä on usein oireeton.

Lue lisäksi tyrän hoidosta.

Tyrän ennuste

Oireettomat tyrät ovat hyväennusteisia, eikä tyrä välttämättä häiritse elämää mitenkään. Tyrät, jotka komplisoituvat tai joiden tiedetään komplisoituvan ovat yleensä helposti korjattavissa leikkauksella ja ennuste on hyvä. Joskus tyrä voi uusia tai voi kehittyä kokonaan uusi tyräportti. Jonkin verran kuolleisuutta esiintyy vaikeissa tapauksissa silloin, kun tyrä ehtii kureutua ja mennä kuolioon tai leikattava on muuten huonokuntoinen ja iäkäs.

Lähteet:

Mustajoki P. Tyrä, Lääkärikirja Duodecim 2017, Kustannus Oy Duodecim.

Tuuliranta M. Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tuuliranta M. Vatsanpeitteiden tyrät ja niiden yleiset hoitoperiaatteet, Kirurgia, Kustannus Oy Duodecim 2010.

ICD-10:

K40-46 Tyrät

2 kommenttia