Terve.fi

Välilevyn pullistuman oireet

Välilevyn pullistuman oireet
Välilevyn pullistuman oireena on tyypillisimmillään alaselän kipu, joka säteilee toiseen alaraajaan ja aiheuttaa raajassa puutumistuntemuksia ja/tai häiriöitä jalan reflekseissä.
Julkaistu: 3.10.2018

Välilevyn pullistuma voi myös aiheuttaa alaraajan heikkoutta, joka voi aiheuttaa lihasten tai alaraajan toimintakyvyn heikkenemistä.

Joskus harvinaisena oireena voi olla ulosteen pidätyskyvyn häiriöitä, virtsaumpi ja peräaukon seudun tunnottomuutta. Kyseistä tilaa kutsutaan cauda equinaksi. Cauda equina on vakava tilanne ja vaatii välitöntä lääkärin arvioita, toisin kuin useammat selkävaivat.

Oirekuva antaa hyvän vihjeen taudin olemassaolosta. Kivun säteileminen alaraajaan (tavallisimmin polven alapuolelle) auttaa erottamaan välilevyn pullistuman muista selkävaivoista. Lääkärin tutkimuksessa voidaan todeta alaraajassa tunnottomuusalueita, refleksipuutoksia ja voimattomuutta. Yleensä lannerangan välilevyn pullistumat sijaitsevat L4/5- tai L5/S1- välissä.

Välilevyn pullistuman diagnosoimiseen ei yleensä tarvita kuvantamismenetelmiä, sillä kulumamuutoksia ja välilevyn pullistumia löytyy oireettomiltakin: erään tutkimuksen mukaan 50 %:lla oireettomista potilaista löydettiin välilevyn pullistuma. Kuvantamismenetelmin löydetty muutos ja oireet eivät siis aina kulje käsi kädessä.

Lähteet:

Iskias, Lääketieteen termit, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Iskias, välilevytyrä, välilevyn pullistuma, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Alaselkäkipu, Käyvän hoidon potilasversio 2014.

Alaselkäkipu, Käypä hoito suositus 2017.

Kipu, Käypä hoito suositus 2017.

Aikuisten alaselkäkipu, Fysiatria, Kustannus Oy Duodecim 2015.

Degeneratiiviset selkäsairaudet, Kirurgia, Kustannus Oy Duodecim 2010.

1 kommentti