Terve.fi

Aiheuttaako skolioosi selkäkipua aikuisilla?

Aiheuttaako skolioosi selkäkipua aikuisilla?
Skolioosi tarkoittaa selän asentopoikkeama takaapäin katsoen. Asentopoikkeama voi olla koko selän matkalla oleva kaartuma tai sitten selässä voi olla kaksi kaartumaa vastakkaisiin suuntaan. Lue lisää.
Julkaistu 7.11.2016

Skolioosi tarkoittaa selän asentopoikkeamaa takaapäin katsoen. Asentopoikkeama voi olla koko selän matkalla oleva kaartuma tai sitten selässä voi olla kaksi kaartumaa vastakkaisiin suuntaan. Skolioosi on yksi tavallisimmista ryhdin muutoksista eli asentopoikkeamista, joka voi (yleensä pieneltä) osaltaan vaikuttaa selkäkivun alkamiseen ja jatkumiseen.

Skolioosi voi olla synnynnäinen eli rakenteellinen, jolloin se säilyy läpi elämämme. Ajoittain skolioosi häviää täysin, kun potilas makaa vatsalleen (jolloin selkärankaa pystyasennossa kannattelevat lihakset rentoutuvat) tai kun tuki- ja liikuntaelimiä on hoidettu tai harjoitettu oikealla tavalla. Tällöin puhutaan toiminnallisesta skolioosista, joka aiheutuu erilaisista tuki- ja liikuntaelinten nivelien, lihaksien ja sidekudoksen toimintahäiriöistä. Tavallisimmin ihmisillä skolioosin taustalla on pieni synnynnäinen asentopoikkeamia, joita lisäävät erilaiset toiminnalliset syyt.

Yksittäisenä tekijänä skolioosi selittää harvoin pitkäaikaista selkäkipua. Sama pätee hyvin myös muilla erinimisillä asentopoikkeamilla, kuten esimerkiksi pään ja hartioiden työntymisellä eteen, hartioiden eri tasolla olemiseen, notkoselkään, eri mittaisiin jalkoihin, lantion virheasentoihin, latta- ja kaarijalkoihin ja niin edelleen.

Selkäkivun selittäminen pelkällä yksittäisellä asentopoikkeamalla on enemmän valitettava yleistys, koska

  1. Asentopoikkeamia on kaikilla ihmisillä enemmän tai vähemmän. Suurella osalla ihmisistä niitä on useampia. Ihmiset eivät ole lumihiutaleitten tavoin luonnostaan täysin symmetrisiä.
  2. Skolioosin määritelmä vaihtelee, joten tästä johtuen on mahdoton yksiselitteisesti todeta ja diagnosoida skolioosia. Skolioosiksi voi sanoa kaikkia selän asennonpoikkeamia takaapäin katsoen.
  3. Melkein aina ”diagnosoiduilla skolioosi selkäkipuisilla” ei ole merkittävää skolioosia vaan pieni selän kaartuma johonkin suuntaan takaapäin katsottaessa.
  4. Osalla skolioosia voi hoitaa ja kuntouttaa ja sen voi hävitä täysin. Skolioosin häviäminen yleensä on hyvä uutinen, muttei kaikilla. Myös pienellä osalla sen häviäminen pahentaa kipua.
  5. Tutkimuksien mukaan pienet asennon poikkeamat eivät ennusta tulevaa tai selitä sen hetken selkäkipua.
  6. Tieto ”skolioosista” voi lisätä ahdistusta, alakuloa ja erityisesti passiivista suhtautumista oireiden hoitoon ja sitä kautta edistää kivun jatkumista.

Luonnollisesti on aina parempi, jos kehomme on mahdollisimman symmetrinen ja lähellä taiteilijoiden luomia anatomia-kirjojen esimerkki ihmisiä. Kuten tiedämme, pitkäaikaisen selkäkivun syitä on tavallisesti useita ja fyysisten tekijöiden lisäksi myös elintavat ja psyykkiset ja sosiaaliset tekijät vaikuttavat selkäkivun syntyyn ja jatkumiseen merkittävästi.

Aikuisiällä todetussa skolioosissa (tai muissa asentopoikkeamissa) parasta on pysyä aktiivisena itsensä huoltamisessa ja olla murehtimatta asiasta. Sitä ei kukaan pysty sanomaan, aiheuttaako asentopoikkeama kipua tai muuta haittaa elämäsi aikana.

Kirjoittaja: Jani Mikkonen D.C. kiropraktikko, erikoistunut neurologiseen kuntoutukseen. Vastaanotto Helsingissä, www.selkakuntoutus.fi.

Lue lisäksi:

Kommentoi »