Nikamalukosta kuulee kiropraktikon vastaanotolla usein. Tavallisimmin siihen törmää, kun asiakkaat tulevat hierojalta, jäsenkorjaajalta tai fysioterapeutilta, jossa hieronta ja mobilisaatio ei ole vähentänyt selkäkipua ja lihasjännitystä. Tällöin on loogisesti ajateltu syyn oireille olevan ”syvemmällä” niveltasolla, jossa nikamalukko aiheuttaa oireet.
Teoria nikamalukosta osuu maalaisjärjen kautta oikeaan suuntaan, mutta mekaaninen selitysmalli nikamalukosta kattaa vain pienen osan vaikutusmekanismista. Selkävaivat loppujen lopuksi ovat hyvin harvoin vain ja ainoastaan mekaanisia toimintahäiriöitä / nikamalukkotiloja, joissa nivelen liikeradan lisääminen poistaa oireet välittömästi ja pysyvästi. Kävelevillä roboteilla tämä ”osan öljyäminen ” olisi mahdollista, mutta ihmisillä selkävaivojen syyt ovat huomattavasti monitekijäisemmät
Nikamalukon vaikutus toimintakykyymme on selitetty nykyneurotieteen avulla kohtuullisen hyvin. Samalla voidaan alkaa käyttää nikamalukosta osuvampaa ja kattavampaa termiä nivelen toimintahäiriö. Nämä toimintahäiriöt häiritsevät keskushermostomme mahdollisuutta aistia tietoa nivelistä ja sitä ympäröivistä syvistä lihaksista. Manipulaatiohoidolla voi vaikuttaa nivelen liikerataan ja tätä kautta parantaa sen tuottamaa aistitietoa eli proprioseptiota. Parantuneen aistitiedon avulla nivelen ja sitä ympäröivien lihaksien aktivointi, koordinaatio, lihasvoima- ja kestävyys parantuvat liikeradan lisääntymisen lisäksi.
Nikamalukko ”diagnoosi” aiheuttaa ajoittain epärealistisia odotuksia hoitovasteesta. Oletetaan, että yhdellä manipulaatiohoidolla ns. nivellukon aukaisun jälkeen kaikki oireet poistuisivat välittömästi ja pysyvästi. Näitä välittömiä ”ihmeparantumisia” yhden nivelen manipulaatiohoidolla tulee vastaanotolla ajoittain, jolloin oireet ovat melkein aina olleet lyhyen aikaa. Tällöinkin välittömän hoitovasteen taustalla on enemmän neurofysiologia kuin jonkinlaisen lukkotilan kääntyminen auki asentoon.
Kirjoittaja: Jani Mikkonen D.C. kiropraktikko, erikoistunut neurologiseen kuntoutukseen. Vastaanotto Helsingissä, www.selkakuntoutus.fi.
Lue lisäksi: