Terve.fi

Miten hoitaa tuki- ja liikuntaelinvaivoja liikunnalla?

Miten hoitaa tuki- ja liikuntaelinvaivoja liikunnalla?
Pikkuhiljaa hyvä tulee. Tärkeintä on päästä säännölliseen liikuntaan, joka tulee pitemmällä aikavälillä vähentämään kipua, lisäämään toimintakykyä, kohottaman kuntoa ja ennaltaehkäisemään vaivojen uusiutumista ja uusien vaivojen kehittymistä.
Julkaistu 10.9.2016

Liikuntareseptejä ja suosituksia satelee joka suunnalta terveydenhuollosta, koska liikunta ja liike ovat tuki ja liikuntaelinvaivojen, kuten selkäkipujen ja niska-hartiavaivojen ihmelääke oikein käytettynä ja annosteltuna.

Liikkumisessa tärkeintä on säännöllisyys ja sen sopivuus kuntotasoon. Säännöllisyyttä tukee suuresti, jos liikuntalaji on sinun juttusi ja pidät siitä. Aina on parempi, jos vaivojen kanssa voi aloittaa yksilöllisessä ja asiantuntevassa yksilöohjauksessa ainakin aluksi.

Liikkumisen annostelussa kannattaa luottaa kehon omiin tuntemuksiin. Liikkumisen pitäisi olla miellyttävää liikunnan aikana ja harjoituksen jälkeen palautumisvaiheessa pitäisi olla edelleen hyvä olla. Pikkuhiljaa hyvä tulee. Tärkeintä on päästä säännölliseen liikuntaan, joka tulee pitemmällä aikavälillä vähentämään kipua, lisäämään toimintakykyä, kohottaman kuntoa ja ennaltaehkäisemään vaivojen uusiutumista ja uusien vaivojen kehittymistä.  Kotiaskareittenkin tekeminen käy jouhevammin. 

Top 5 liikuntamuodot tuki- ja liikuntaelinvaivoissa

Kaikki top-listat ovat makuasioita, koska yksilöille yksinkertaisesti ”toimivat” erilaiset jutut.  Olen koostanut oman top-5 listani omien potilaitteni palautteen pohjalta. Mikä on sinun suosikkisi?  Jäikö jokin pois? 

5. Kuntosali

Kuntosalilla monipuolinen ja vaihteleva ohjelma kehittää hyvin yleis- ja lihaskuntoa. Tuki- ja liikuntaelinvaivojen kanssa kannattaa suosia pitempiä 15-20 toistoa sarjoja kohtuullisilla painoilla. Jos mahdollista suosi vapaita painoja (käsi- ja levytankoja) laitteiden sijaan. Kehität samalla koordinaatiota ja tasapainoa huomattavasti enemmän.   

4. Tanssi

Tanssiminen kehittää kehoa monipuolisesti ja antaa tervetullutta liikkumisen riemua elämään.  Kumppani mukaan tai uusia ihmisiä tapaamaan samalla.

3. Pilates

Pilateksessa keskitytään yleensä syviin lihaksiin ja liikkeisiin, jotka kehittävät sekä voimaa, kestävyyttä että koordinaatiota. Hyvin monipuolinen laji.

Lue lisää: Mitä on pilates?

2. Vesijuoksu ja uinti

Uintitekniikan ollessa hyvä voi uida vesijuoksun sijaan. Vesi kannatteleva, vastusta tuovana ja monipuolisen liikkeen mahdollistavana on mainio elementti. Varsinkin jos esiintyy nivelrikkoa tai edistyneempiä kulumia, jotka vaikeuttavat liikettä täyden painovoiman vaikutuksen alaisena. Vesijuoksu on aina ensimmäinen laji, jota suosittelen ihmisille selkäkivussa. Akuutissakin kivussa vesijuoksu voi onnistua yllättävän hyvin.

1. Jooga

Jooga auttaa tutkimuksien mukaan pitkään jatkuneessa selkäkivussa. Tutkimusnäyttö tästä on selkeä. Jooga on todennäköisesti täydellisin laji tuki- ja liikuntaelinvaivoissa oikein käytettynä. Hengityksen kuuntelu ja rytmittäminen liikkeeseen treenaa myös mielemme ominaisuuksia, kuten keskittymiskykyä. Jooga voi olla myös se juttu, joka kunnon kohottamisen lisäksi avaa itsensä kuuntelun kautta aivan uusia mahdollisuuksia elämässä.

Kirjoittaja: Jani Mikkonen D.C. kiropraktikko, erikoistunut neurologiseen kuntoutukseen. Vastaanotto Helsingissä, www.selkakuntoutus.fi.

Lue lisää:

Kommentoi »