Terve.fi

Jooga

Jooga
Jooga kehitettiin tieteellisesti tarkoituksena luoda harjoitusmuoto koko ihmiselle.
Julkaistu 7.11.2005

Joogan kehitys on pyrkinyt 5000 vuoden ajan kasvattamaan voimaa ja kestävyyttä kaikilla tasoilla, jotta harjoittaja voisi voittaa ympäristönsä fyysiset, psyykkiset ja sielulliset esteet.

Joogamuodot on jaoteltu erilaisiin ryhmiin, joille kaikille keskeistä on kehittää joogaajan oman kehon tuntemista ja parantaa terveyttä. Itse harjoitukset voivat olla hyvinkin erilaisia mielen tutkimisesta fyysiseen kehon harjoitukseen.

Hathajooga

Hathajooga on miellyttävä harjoitusmuoto ja sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta. Monipuoliset lämmittely-, venyttely- ja tasapaino-harjoitukset tehdään rauhallisesti oman hengityksen tahdissa.

Sivanandajooga

Sivananda-jooga on hathajoogaa hieman fyysisesti voimakkaampi joogamuoto. Sivananda koostuu 12 vahvistavan ja notkistavan joogaliikkeen sarjasta välirentoutuksineen. Sivanandassa tehdään auringontervehdysliikesarjaa, jota moni pitää joogaharjoittelun symbolina.

Astangajooga

Astangajoogaa pidetään fyysisesti voimakkaimpana joogan muotona. Se puhdistaa, notkistaa ja voimistaa sekä kehoa että mieltä.

Astangan ydin on ujjayi-hengitys, jonka avulla liikkeet tehdään yhdessä jaksossa ilman välirentoutuksia. Samalla harjoitetaan kehon kahta lihaslukkoa; mula- ja uddiyana bandhaa.

Astangajooga synnyttää voimakkaan sisäisen lämmön, joka notkistaa ja puhdistaa kehoa ja jonka seurauksena on usein voimakas hikoilu. Astanga tulisi aina aloittaa ohjauksessa ja täten se sopii myös liikuntaa aikaisemmin harrastamattomille.

Astangajoogassa jokainen kehittyy omaan tahtiinsa, mutta harjoitus on jo ensimmäisestä kerrasta hyvin fyysinen ja kehittää lähtötasosta riippumatta harjoittajan lihasvoima.

Raja-jooga

Raja-joogassa harjoitetaan mieltä ja painopiste on keskittymis- ja meditaatioharjoituksissa. Meditaatiolla tarkoitetaan mietiskelyä tai mielen hiljentymistä. Keskeistä on keskittymiskyvyn kehittäminen. Harjoitusten avulla mieleen voi löytyä selkeyttä ja tasapainoa.

Näiden lisäksi on olemassa useita muitakin joogamuotoja, jotka ovat Suomessa harvinaisempia kuten Iyengar- ja Sahajajooga. Sekä erilaisiin elämäntilanteisiin sopivia joogamuotoja kuten äitiys- ja lapsijooga.

Kommentoi »